Најмлађи управљају градом

Игор Пилиповић
Најмлађи управљају градом

Бањалука - Иако су локални избори прошли и изабран је нови градоначелник Игор Радојичић, дјеца ће у наредних седам дана управљати градом. Поводом "Недјеље дјетета" градоначелник Слободан Гаврановић уручио је јуче кључеве града ученицима Основне школе "Иво Андрић".

Ученик трећег разреда поменуте школе Никола Гостић и његови другари поручили су да ће се добро бринути о Бањалуци и чувати кључеве града.

- Потрудићу се да будем што бољи градоначелник и да се  бринем о свима, а посебно о дјеци - казао је Гостић.

Актуелни градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је овај догађај уприличен са намјером да се подсјети на дјечија права и да се укаже свима да се та права морају поштовати, као и на обавезу старијих да брину о остваривању тих права.

- Дјеца нису у прилици да сами обезбиједе остваривање својих права уколико ми одрасли не преузмемо одговорност за то - казао је Гаврановић.

Додао је да је ово и подсјећање на Повељу о правима дјетета која се већ неколико година налази и у Градској скупштини.
- То је био и први знак да стојимо уз дјецу и њихова права. Наравно да о томе треба да брину сви у друштву, почевши од породице па до институција које се баве оним питањима која су у интересу дјеце - рекао је Гаврановић.

Истакао је да је од малишана који су протеклих година симболично управљали градом добио доста сјајних идеја.

- Ово је за њих игра, али она увијек изњедри неке идеје. Битно је да они размишљају о томе шта у граду треба да се деси да би њима било боље и да би љепше и срећније живјели - казао је Гаврановић.

Симболично уручење кључева града дјеци је дио манифестација које поводом "Недјеље дјетета" организује Удружење "Сва дјеца свијета".

- Као и сваке године, ово је само почетак бројних манифестација којим ћемо обиљежити "Недјељу дјетета". Најмлађи су наша највећа радост и морају да буду поштовани њихова права и њихов глас - рекао је предсједник Удружења "Сва дјеца свијета" Зоран Рашљић.  

Задовољство

Директор школе "Иво Андрић" Жељка Опачић истакла је задовољство што је њихова школа добила прилику да учествује на оваквој манифестацији.

- Ово је први пут да смо на оваквој манифестацији. Ово сматрамо посебно важним, а у школи су цијеле седмице активности на обиљежавању "Недјеље дјетета" - рекла је Опачићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана