Најкрупнија беба тешка 5,5 кг, најситнија 930 грама

Јасмина Перишић
Најкрупнија беба тешка 5,5 кг, најситнија 930 грама

Бањалука - Најкрупнија беба рођена протекле године имала је 5,5 килограма док је најситнији малишан био тежак 930 грама.

Према подацима из Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС у Бањалуци, мушка новорођенчад су била бројнија за 1,6 одсто, па је тако од 3.187 беба које су рођене у Бањалуци, на свијет дошло 1.619 дјечака и 1.568 дјевојчица.

- Мит је да се највише рађају дјевојчице. Али то је небитно, колико је важно да наталитет расте и да се дјеца рађају. Протекле године је рођено 90 беба више него 2014. године, а надамо се да ће их у 2016. години бити још више. Бебе су након порода добијале углавном високе оцјене, најчешће 9 или 10 - рекли су на Клиници за гинекологију и акушерство.

Додају да је најмлађа мајка у протеклој години била малољетница од 17 година, док је најстарија имала 46.

- Било је 255 беба које су рођене прије времена, али и велики број жена које се порађају на царски рез. Прошле године је на тај начин порођено чак 29 одсто жена, а не ријетки су случајеви када труднице саме траже да се породе на тај начин. Морамо рећи и да је само пет очева изразило жељу да присуствује порођају - рекли су на Клиници.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Јован Радовановић, сматра да је број рођених беба требао да буде већи од 4.000 како би наталитет растао задовољавајућим током.

- Мало се стање побољшава у односу на раније године али је ипак знатно мање рођених него умрлих. Треба пуно више радити на стимулисању наталитета. Омладина се све теже одлучује за брак. Имају страх, јер су већину њих родитељи умазили па се боје узети живот у своје руке. Поред незадовољавајуће финансијске ситуације многи не желе да се одрекну младалачког начина живота, а било би другачије када би знали колика је радост када добију своје дијете - рекао је Радовановић.

Рекорд

Рекорд када је у питању број беба рођених за 24 часа у 2015. години оборен је 4. августа, када је свјетлост дана угледало 20 новорођенчади.

На Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука (УБКЦ) рекли су да је тога дана рођено 13 дјевојчица и седам дјечака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана