Најближе ски стазе на 50 километара од Бањалуке

Данијела Стоканић
Најближе ски стазе на 50 километара од Бањалуке

Бањалука - На подручју Бањалуке не постоји ниједно скијалиште гдје би љубитељи зимских спортова могли да уживају, те су принуђени да до најближег скијалишта путују најмање 50 километара.

Бањалучани су разочарани што зимских садржаја нема у њиховом граду, па су приморани да скијалишта потраже на Козари или Влашићу.

- Пошто зими нема никакве могућности да се бавим зимским спортовима, принуђен сам да идем у зимске центре. Чуди ме да ове године нема ни клизалиште. Мислим да Бањалука има на свом подручју предјела на којима би се могла изградити скијалишта - рекао је Бањалучанин Србољуб Вукман.

Он је додао да много грађана нема новца за зимовања, па би добродошло скијалиште на Старчевици, Мањачи или Чемерници.

Из Ски-клуба Бањалука кажу да њихови чланови највише користе скијалишта на Козари и Купресу, а ускоро би могли почети са скијањем и на подручју Кнежева.

- Сваке суботе чланови клуба одлазе на скијање на Купрес. Број љубитеља скијања из године у годину је све већи, али су принуђени да иду далеко од Бањалуке како би задовољили своје потребе - рекао је предсједник клуба Миро Баштинац.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Бањалука Младен Шукало рекао је да овај град због својих географских карактеристика и конфигурације терена није најпогоднији за градњу скијалишта.

- И поред тога, само једно уређено скијалиште на брдовитим дијеловима града много би значило за грађане и туристе, а камоли њих више. Међутим, прије пет година је била покренута иницијатива да се на Мањачи изгради једно такво скијалиште, за шта је урађен и пројекат. До реализације није дошло - рекао је Шукало.

Руководилац Одсјека за развој у Градској развојној агенцији Миленко Гемаљевић рекао је да су радећи студију руралног развоја града били нашли и инвеститоре загријане да на Мањачи праве скијалиште.

- По тим процјенама, подручје Мањаче је најадекватније за изградњу скијалишта. Међутим, снијега из године у годину и на већим висинама све мање има, а велике су инвестиције да се скијалишта праве са вјештачким снијегом на Мањачи, што не би било ни економски исплативо - рекао је Гемаљевић.

Некада је Бањалука на Старчевици имала и ски-лифт, на којем су чак одржавана и републичка такмичења. Током рата покрадена су ужад и стубови, а ни имовинско-правни односи нису ријешени, тако да су од свега љубитељима скијања остала само сјећања. 

- Штета, имали смо сјајно скијалиште на Старчевици, али смо остали без њега. То нам је било најближе скијалиште. И на оном малом брду гдје су се дјеца скијала никла је котловница "Топлане", тако да сада немамо ништа - казала је Бањалучанка Радмила Павић. 

Мањача

Руководилац Одсјека за развој у Градској развојној агенцији Миленко Гемаљевић истакао је да је на Мањачи, поред  љетњег туризма, планиран и зимски, као што је урађено на Јахорини.

- Међутим, неријешени имовинско-правни односи у вези са земљиштем и други проблеми коче реализацију овог пројекта - рекао је Гемаљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана