Најављено оснивање нове службе: “Полиција за псе” контролисаће власнике и љубимце

С. Б. - Ј. Т.
Најављено оснивање нове службе: “Полиција за псе” контролисаће власнике и љубимце

БАЊАЛУКА - Због све чешћих позива грађана који пријављују напуштене псе на улицама, Бањалука планира да уведе “полицију за псе”.

Недавно је ово најавио градоначелник Драшко Станивуковић, који је нагласио да ће ова полиција посебну пажњу посветити заштити паса луталица и кућних љубимаца.

- На тај начин би се на позив грађана контролисала домаћинства која имају псе и кућне љубимце. Све је више позива и морамо да одреагујемо - каже Станивуковић.

Из Градске управе су за “Глас Српске” рекли да посебну пажњу посвећују обезбјеђивању бољих услова за псе у азилу те да свакодневно раде и на збрињавању напуштених животиња.

- Формирање “полиције за псе” требало би да обезбиједи повећан надзор над напуштеним псима - казали су из града.

Подсјетили су да су у протеклом периоду спровели и акцију удомљавања паса под називом “Удоми љубав”, у којој је нове власнике добило десет паса.

Из Удружења грађана “Кербер” кажу да подржавају иницијативу за формирање “полиције за псе”.

- Да на улицама не би било паса луталица, првенствено је потребно спроводити Закон о заштити и добробити животиња, кажњавати власнике који напуштају псе те увести обавезну стерилизацију - казали су за “Глас Српске” из Удружења грађана “Кербер”.

Из овог удружења наводе да свакодневно примјећују ситуације због којих би ветеринарској инспекцији могли поднијети бар десет пријава дневно.

- Кад власници пса доведу код ветеринара, пас се обавезно мора чиповати. Тако забиљежени подаци о власнику, помоћи ће да се открије ко је пса пустио на улицу и кога треба казнити - рекли су из “Кербера”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана