Нови кров за најстарију градску школу: Најављена санација у ОШ “Доситеј Обрадовић”

 Јана Кезић
Нови кров за најстарију градску школу: Најављена санација у ОШ “Доситеј Обрадовић”

БАЊАЛУКА - Градска управа и Министарство иностраних послова Републике Бугарске потписали су споразум о додјели бесповратних средстава граду од 66.500 КМ која ће бити искоришћена за санацију крова Основне школе “Доситеј Обрадовић”, најстарије школе у Бањалуци.

Овај пројекат град је кандидовао на јавни позив за подношење приједлога пројеката за бесповратна средства у распону од 50.000 КМ до 100.000 КМ уз учешће подносиоца пројектног приједлога, који је у септембру 2022. године расписала Амбасада Бугарске у БиХ у сарадњи са Бугарском развојном агенцијом, чије је спровођење планирано за 2023. годину.

- Приоритетна подручја за реализацију пројеката су побољшање квалитета образовања кроз унапређење услова васпитно-образовног процеса у школама и вртићима и заштита и промоција права дјетета кроз обезбјеђење здраве животне средине и приступа квалитетним услугама - саопштили су из града.

Градска управа конкурисала је са пројектним приједлогом “Реконструкција крова на згради Основне школе 'Доситеј Обрадовић' у Бањој Луци” у вриједности од 95.000 КМ, који је прихваћен и на основу чега је потписан споразум.

- Санација крова, према споразуму, почеће у мају 2023. године. Предвиђени рок за завршетак радова је шест мјесеци - појаснили су из града.

Директорица Основне школе “Доситеј Обрадовић” Данијела Лолић казала је за “Глас Српске” да је ова установа најстарија школа у граду, те да јој је веома драго што ће добити ново рухо. Појаснила је да је пред њима сада спровођење јавних набавки, након којих ће почети санација.

- У једном дијелу школе кров прокишњава. То смо привремено санирали, међутим, није било довољно у случају обилнијих падавина - казала је Лолићева. Истакла је да су аплицирали према граду да им је потребна санација крова.

- Веома нам је драго што су средства одобрена, јер ће то много значити нашим ученицима и запосленима. Након санације услови за боравак и рад у школи ће бити знатно побољшани - рекла је Лолићева.

Истакла је да је тренутно стање у осталим дијеловима школе, попут учионица и дворане, задовољавајуће.

- У наредном периоду чека нас још санација електроинсталација и подова - рекла је Лолићева.

Наставни процес

Директорица Основне школе “Доситеј Обрадовић” Данијела Лолић казала је да у овој образовној установи тренутно имају 626 ученика.

- Прокишњавање крова није утицало на одвијање наставног процеса, али је захтијевало кречење сваке године. Ако се нешто не санира на вријеме, онда само “вуче једно друго” и буду већа оштећења - рекла је Лолићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана