Награда за домаћинско пословање

Александар Стојановић
Награда за домаћинско пословање

БАЊАЛУКА - Град ће у наредној години од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) добити грант од четири милиона евра за наставак пројекта “Вода 3”, чији је циљ да у наредним годинама воду и канализацију добије 95 одсто становништва.

Према ријечима градоначелника Игора Радојичића, грант ЕБРД-а је показатељ да град послује домаћински и обавезе испуњава на вријеме. Додао је да је, као плод добре сарадње и повјерења ЕБРД-а према Градској управи, Бањалука постала прва локална заједница која је добила грант средства у овом износу.

- Са ЕБРД-ом од почетка мандата имамо веома добру сарадњу и комуникацију, а ови директни аранжмани су показатељ повјерења у нашу политику, квалитет пројеката и стабилност градских финансија - казао је Радојичић.

Представници града су се раније договорили о кредиту у износу од 10 милиона евра за изградњу примарне и секундарне водоводне мреже у граду, а у јулу ове године, послије састанка градоначелника са представницима ЕБРД-а у Лондону, потписано је и писмо намјере о условима кредитног задужења. Коначну потврду да се уђе у реализацију дала је Скупштина града на посљедњој сједници у овој години.

- Новцем од кредита настављамо реализацију пројеката “Вода 1” и “Вода 2”, а заједно са “Водом 3” план је да ријешимо дугогодишњи проблем и да више од 40.000 становника добије стабилно снабдијевање водом и канализацију. Ово представља један од највећих пројеката оваквог типа у земљи, али и шире и, свакако, један од најзначајнијих у овом мандату - истакао је Радојичић.

Независни одборник у Скупштини града Мирна Савић-Бањац критиковала је ово задужење, које је према њеном мишљењу веома неповољно. 

- И економисти се слажу да је на тржишту вишак готовинског новца, па је овакав вид задуживања изразито лош. Годинама се проблем снабдијевања водом рјешава на овај начин. Подигнуто је много кредита и то не би био проблем да се тај пројекат напокон оконча. Тим новцем до сада смо могли наводнити Сахару, а под знаком питања је какав ће бити коначни резултат - казала је Савић-Бањац.
 

“Вода 3”

Упоредо с тим, како је нагласио Игор Радојичић, тренутно се утврђују приоритети за пројекат “Вода 3”, који ће бити финансиран бесповратним средствима ЕУ.

- Већ сада знамо да је потребно радити нови, велики резервоар на Старчевици од 2.500 кубика, који ће покрити потребе 25.000 становника, секундарну водоводну мрежу Туњице, Драгочај и Шарговац те завршетак водоводног система Граб - каже Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана