Нацрт ребаланса буџета пред одборницима Скупштине града Бањалука 21. септембра

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Скупштина града Бањалука ће на сједници 21. септембра разматрати Нацрт ребаланса буџета за ову годину који је повећан за 17 милиона КМ.

На данашњем колегијуму је утврђен дневни ред са 67 тачака, а међу њима је и Нацрт ребаланса, а за ово засједање предложене и препоруке о кориштењу ћирилице, саопштено је из Градске управе.

На дневном реду је, између осталих, и Нацрт првог урбанистичког плана који ће дефинисати изглед Бањалуке за наредних 25 година.

Предсједник Скупштине Града Младен Илић најавио је да ће када прегледају Нацрт ребаланса затражити састанак са градском администрацијом како би разговарали о свим политикама које град треба да заступа.

"Желимо да учествујемо у овим процесима јер су нам грађани Бањалуке дали подршку и на тај начин сигуран сам да ћемо имати прилику да на радним састанцима, али и током саме сједнице, разговарамо о тим стварима", рекао је Илић.

Он је навео да је намјера да се разговара о свему што је предложено, те додао да се могло чути да има и добрих пројеката.

"Не желим да имамо сцене које смо имали приликом доношења овогодишњег буџета града", закључио је Илић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је у образложењу да ребаланс предвиђа већа средства за спорт, социјалну политику и културу.

Дом здравља Бањалука, ће уз новчану подршку, добити и мобилни мамограф, а посебним грантом сваки здравствени радник ове здравсене установе добиће и директну подршку на плату.

Буџет предвиђа градњу првог централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Становуковић је најавио значајна улагања у путну инфраструктуру, а уз подршку Србије и изградњу спортског комплекса у насељу Лауш са атлетском стазом, стадионом, двораном борилачких вјештина, теретаном на отвореном уз напомену да ће та инвестиција износити 3,8 милиона КМ.

Он је навео да ће се радити највећи градски парк, амбуланта у Драгочају, да ће пензионери са пензијом до 250 КМ имати бесплатан превоз, као и дјеца из породица са четворо и више дјеце, а град ће суфинансирати и приватне вртиће.

"Ребаланс буџета кроз планирану емисију обвезница додаће још шест милиона КМ на буџет, што је око 172 милиона КМ", рекао је градоначелник.

У плану је и прво дјечије игралиште намијењено за дјецу са потешкоћама у развоју, за шта је планирано 100.000 КМ, а подршку ће први пут добити и Католичка гимназија.

Почетак сједнице је заказан за 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана