На улицама Бањалуке ускоро паметне камере: Снимају кориштење појаса и мобилног телефона

Г.С.
На улицама Бањалуке ускоро паметне камере: Снимају кориштење појаса и мобилног телефона

Паметне камере Министарства унутрашњих послова РС требало би до краја године да почну снимање кориштења сигурносног појаса и мобилног телефона у саобраћају, а за почетак то је предвиђено у бањалучком насељу Лазарево 1.

Овај паметни систем биће постављен у овој пилот зони у склопу већег програма под називом „Banja Luka Future City Inovation Challenge", а чији циљ је да Бањалуку покрене у правцу примјене паметних рјешења за квалитетнији живот у граду.

Из МУП кажу да је циљ њиховог система да помоћу података добијених уз помоћ камера одреде несавјесно или неправилно понашање у саобраћају, а да онда упозори и скрене пажња на сигурност у саобраћају.

Ако паметна камера евидентира да возач или сувозач нису везани или ако возач користи мобилни телефон, на ЛЕД дисплеју, инсталираном на удаљености од 20 метара од паметне камере, поред очитане регистарске ознаке возила исписало би се упозорење "Вежите појас" или "Не користите мобилни телефон".

– Камера је ултра високе резолуције, са девет мегапиксела, те омогућава надзор минимално три саобраћајне траке истовремено. Тачност препознавања је већа од 99 одсто. Радар омогућава преглед просјечне брзине возила и може да мјери истовремено брзину до 32 возила у четири саобраћајне траке, на удаљености до 35 метара – подаци су МУП-а РС.

На овај начин би се се на лицу мјеста возач, као и други учесници у саобраћају, упозоравали на непоштовање саобраћајних правила која у великој мјери могу угрозити животе свих учесника у саобраћају.

Ово паметно рјешење једно је од десет која ће до краја године бити примијењена у граду, у склопу пројекта „ Banja Luka Future City Inovation Challenge ", а уз подршку Иновационог центра Бањалука.

Финансирају га заједно Град Бањалука, УНДП и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, преноси srpskainfo.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана