На тврђави Кастел пронађен угарски новчић из 16. вијека

Милош Васиљевић
Foto: Милош Васиљевић

БАЊАЛУКА- Током теренске наставе на тврђави Кастел студенти историје и археологије са универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, уз помоћ професора открили су важне налазе и предмете, а међу најзанимљивијим је средњовјековни новчић који датира из 16. вијека.

Професор са катедре за историју и археологију Филозофског факултета у Источном Сарајеву Александар Милекић рекао је за "Глас Српске" да су студенти током "Школе археологије - Кастел 2022" прво савладавали основе методологије археолошких истраживања.

- Већ четврту годину на Кастелу радимо археолошка ископавања. Кастел је неисцрпна ризница, а посебан значај ове школе је тај што студенти активно учествују у ископавањима и унапређују знање у пракси - рекао је Милекић.

Ископавања су вршена на локацији "Двориште два" на Кастелу.

- Пронашли смо фрагменте керамике, људске и животињске кости. Након тога идемо у додатне анализе - рекао је Милекић, додавши да нема много археолога у Српској.

Студент друге године историје са бањалучког Филозофског факултета Сергије Бакић казао је за "Глас Српске" да је уживао у теренском раду.

- У четвртак смо нашли средовјековни новчић из 16. вијека. Тај угарски новчић био је и најзначајније откриће, а нашли смо доста помијешаних људских и животињских костију - рекао је Бакић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана