На старту 170 бициклиста из 26 тимова

Душан Репија
На старту 170 бициклиста из 26 тимова

Бањалука - Све је спремно за старт 11. бициклистичке трке "Београд - Бањалука", чија ће прва трка бити вожена сутра од престонице Србије до Бијељине, а прекосутра ће бициклисти превести дионицу од Теслића до Бањалуке.

У сарадњи са свих 11 градова кроз које ће проћи караван од око 170 бициклиста из 26 тимова, организатори су обавили и посљедње детаље, а до почетка саме трке остало је још неколико ситница које се практично рјешавају непосредно прије почетка.

- Трка стартује из Београда испред Храма Светог Саве у 11 часова, а бициклисти ће за нешто мање од три сата превести 135 километара, те преко Обреновца и Шапца стићи у Бијељину. Караван се затим сели у Теслић одакле дан касније у подне креће друга трка. Бициклисти ће преко Тешња, Добоја, Дервенте, Прњавора и Лакташа стићи у Бањалуку. Та дионица дуга је 185 километара, а у Бањалуци би требало да буду око 15.30 часова. Од ове године биће додијељена награда и за генерални пласман за пролазне циљеве, а један такав биће у Лакташима. Такође, трка од Теслића до Бањалуке биће бодована за првенство Балкана - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Захваљујући Радио-телевизији Републике Српске другу годину заредом гледаоци ће путем малих екрана моћи да посматрају улазак бициклиста у Бањалуку и сами крај друге трке. Пренос је прошле године гледало чак 350.000 гледалаца, а ове године тај број би могао бити и већи. Организацију трке помогло је Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

- Ово је догађај који смо уврстили на списак манифестација од посебног значаја. Као и ранијих година, финансијски ћемо помоћи трку, а о износу ћемо се накнадно договорити - рекао је представник министарства Оливер Гачић.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт града Бањалука Драган Бањац похвалио је организаторе који су, како каже, урадили одличан посао.

- Трка има вишеструки значај за Бањалуку, а већ сада дајем идеју да идуће године крене из Бањалуке како бисмо на лијеп начин прославили 120. рођендан Бициклистичког клуба БСК, утемељивача нове трке - рекао је Бањац.

Осим дугогодишњих партнера, компанија "м:тел", "Бањалучка пивара", "Триглав осигурање", "Вивиа" и многи други, а велики посао урадиће и представници свих градова кроз које пролази караван.

- Драго нам је што можемо дати наш скромни допринос организацији ове трке, која је најбољи могући вид промоције локалних заједница и Републике Српске у цјелини - рекао је представник општине Лакташи Мирослав Коџоман.

Фортин не брани побједу

Побједник прошлогодишње трке од Теслића до Бањалуке Филипо Фортин, нажалост, неће бити у могућности да брани круну, јер је пао на трци кроз Хрватску која је вожена прошле седмице.

- Фортин готово сигурно неће учествовати, али ће доћи остали чланови његове екипе ГМ Еуропа Овини и вјерујем да ће неко од њих тријумфовати, јер се ради о заиста квалитетним бициклистима - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана