На спомен-плочи и даље пише да су дјеца умрла умјесто убијена

ГС
На спомен-плочи и даље пише да су дјеца умрла умјесто убијена

БАЊАЛУКА - Ни након скоро двије године од подношења иницијативе ријеч "умрли" није замијењена ријечју "убијени" на спомен-плочи на школи у Шарговцу у Бањалуци.

У Удружењу потомака и поштовалаца жртава усташког покоља "7. фебруар 1942. године Бања Лука", које је и поднијело иницијативу за промјену постојеће плоче, а према ријечима секретара Удружења Владимира Пантића, кажу да Удружење и даље стоји иза свог захтјева.

"Ми смо ишли и према школи, гдје је директор био приступачан, али је рекао да то не могу урадити, да то није везано за сам град. Ја сам сматрао да то треба промијенити, а они су само на школу ставили још већу плочу него што је била са истим срамотним називом. Написали су да су дјеца умрла", рекао је Пантић.

Осим школи, иницијатива је упућена и Градској управи Бањалука.

"То су двије адресе на које смо ми ишли, јер смо сматрали да су то адресе које треба да упуте иницијативу даље на рјешавање", рекао је Пантић.

Како стоји у иницијативи Удружења, промјеном спомен-плоче на Основној школи "Ђура Јакшић" у Шарговцу добила би се права истина о конкретном начину смрти српских ученика.

"Усташе су након злочина натјерале учитељицу да у дневник поред имена сваког дјетета упише да је умрло. У Архиву Републике Српске пронађен је дневник у коме пише да су српска православна дјеца умрла, а не убијена", навели су у иницијативи из Удружења, додајући да би се промјеном добила права истина о конкретном начину смрти српских ученика.

"Апелујемо да се ријеч 'умрли' замијени ријечју 'убијен/а', да се на спомен-плочу упише извршитељ злочина, те да се изврши промјена и у пронађеном дневнику ученика у Архиви Републике Српске", стоји у иницијативи.

Из Градске управе Бањалука истакли су за "Независне новине" да су они одговорили на иницијативу и да нема основа за промјену спомен-плоче, јер је на плочу преписано онако како је записано у дневнику. Такође, додали су да је урађено све према важећим законима.

Иначе, у Удружењу су истакли да су иницијативу за промјену спомен плоче поднијели у новембру 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана