На ролерима улазе у библиотеку

Невена Бунић
На ролерима улазе у библиотеку

Бањалука - Мини-сукње, шортсеви, папуче, одјевни су предмети које многи Бањалучани сматрају прикладним за обављање обавеза у градским институцијама, а има и оних који са ролерима на ногама улазе у градску библиотеку.

Кодекс облачења у јавним установама поштују у нешто већем броју тек њихови запослени, док грађани углавном сматрају да су одјећа и обућа коју носе у шетњу прикладне и за долазак код љекара или по родни лист.

У Градској управи кажу да постоји кодекс облачења којим је забрањено ношење мајица без рукава и без крагне, кратких панталона, бермуда, папуча, кломпи и сл.

- Немамо сазнања о кршењу прописа. За непридржавање Одлуке о кућном реду могу се примијенити дисциплинске мјере у складу са важећим прописима - навели су.

Избор одјеће није споран при уласку у Народну и универзитетску библиотеку, а директор Љиљана Петровић-Зечић каже да кодекс облачења за кориснике не постоји.

- Долазе нам корисници у лаганим хаљинама, краћим тренеркама, патикама, у ономе што им је згодно за учење, и мислим да у томе нема ништа лоше. Не знам за случајеве да су корисници долазили у неком посебно непристојном издању, али знам за случај када је читалац дошао у библиотеку у ролерима, па смо га замолили да изађе - рекла је Петровић-Зечић.

Каже да се и запослени облаче у складу са својим радним мјестом, а да се већина корисника, који су студенти и ученици, облачи лежерније.

- Када бисмо ми некога ко је непримјерено обучен санкционисали, питање је да ли бисмо у будућности имали тог корисника у библиотеци - закључује Петровић-Зечић.

У Дому здравља постоји пословни кодекс облачења којим је забрањено ношење прекратких и преуских сукања, панталона, хеланки, као и неукусно уских, кратких, деколтираних или провидних блуза, мајица са бретелама или без рукава.

- Забрањено је долазити у папучама и превише отвореним сандалама, а чарапе не смију бити интензивних боја или дезена. Дозвољено је умјерено коришћење модних детаља као што су каиш, марама, накит. Шминка мора да буде дискретна, уз избјегавање јаких и неприродних боја - рекла је стручни сарадник за односе с јавношћу у Дому здравља Дијана Ожеговић.

Милијана Ћ., коју смо затекли испред Дома здравља, каже да када бира одјећу обавезно размишља о томе какве су јој обавезе тога дана. Не би себи дозволила, каже, да је неко не пусти или, још горе, удаљи из неке институције јер је непримјерено обучена.

- То би за мене било невиђено понижење. Сматрам да се подразумијева да у Градску управу или код доктора не можеш ићи у тренерци или јапанкама - рекла је ова студенткиња.

Мушкарци и накит

У Дому здравља постоји и кодекс облачења за мушкарце.

- Мушкарци морају увијек имати чисту и уредну косу која је уредно подшишана. Мушки накит треба да буде дискретан. Неприкладном пословном одјећом за мушкарце сматрају се бермуде, мајице и кошуље без рукава и тренерке. Непожељно је ношење отворених сандала и папуча - рекла је сарадник за односе с јавношћу Дијана Ожеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана