На рате исплаћују 1,15 милиона КМ дуга за ПДВ

Весна Поповић
На рате исплаћују 1,15 милиона КМ дуга за ПДВ

Бањалука - Град планира да омогући корисницима пословних простора, удружењима и организацијама, који имају дуг од 1,15 милиона КМ за неплаћени ПДВ, измирење ових обавеза плаћањем у више рата.

Ова погодност је дио одлуке која ће се наћи на дневном реду Скупштине града 20. јула.

- Послије усвајања овог приједлога дужници би у року од два мјесеца требало да закључе уговор о одгођеном плаћању дуга за ПДВ који се односи на период до 30. јуна ове године. Период отплате је до пет година, предвиђено је да затезне камате буду отписане, а мјесечна рата неће моћи да буде мања од десет КМ. Уколико и тада буду каснили са уплатама, уговор ће бити раскинут, а цјелокупан износ дуга заједно са каматама одмах ће доспјети на наплату - објаснили су у Градској управи.

Додали су да се ова погодност односи на око 50 удружења и организација који граду дугују 1,15 милиона КМ.

- Дужи низ година бројни корисници градских простора, који су им додијељени на бесплатно коришћење, се суочавају са великим рачунима за ПДВ који је град у њихово име уредно плаћао Управи за индиректно опорезивање БиХ. Они су граду требали тај износ накнадно да рефундирају, међутим, велики број њих није то чинио, што је на крају довело до великих заосталих дуговања - казали су у Градској управи.

Директор РКУД-а "Чајавец" Момчило Весовић је рекао да је тешко рећи колики је дуг ове организације за ПДВ.

- Према задњим информацијама, дугујемо око 75.000 КМ плус камате. Међутим, током година је било разних тужби по том основу између града и нас, од којих смо ми неке добили а неке изгубили, па треба да сједнемо и утврдимо колики је стварни дуг "Чајавца". Више пута смо имали састанке са представницима града о овом питању. Јако су коректни, за разлику од ранијих година када нас нису хтјели ни саслушати, и надам се да ћемо успјети да ријешимо овај проблем - додао је Весовић.

Казао је да ће, ако буду били у могућности да испуне услове који од њих буду тражени, потписати уговор о репрограму.

- Сачекаћемо да то прође скупштинску процедуру и кроз уговор који нам понуде тачно ћемо видјети шта ће то значити у нашем случају. Ако не будемо могли испунити услове, изаћи ћемо из простора који нам је додијелио град 2005. године - казао је Весовић.

Мјере

Градска управа предузела је низ корака како би био ријешен проблем дуговања за ПДВ.

- Прво је измијењен систем издавања градских простора како би се смањиле обавезе на основу великих рачуна ПДВ-а. Умјесто на бесплатно коришћење, простори се сада додјељују у закуп по минималним цијенама на које се обрачунавају и мањи износи ПДВ-а. Сада је и предложено рјешење за  заостале обавезе тако што би се корисницима који имају дуговања понудило да дуг измирују на одгођено плаћање - казали су у Градској управи.

Услови за репрограм дуга

- да је дуг за ПДВ настао до 30. јуна

- период отплате до пет година

- затезне камате ће бити отписане

- мјесечна рата неће моћи да буде мања од десет КМ

- уколико се буде каснило са исплатама дуга, уговор о репрограму се раскида

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана