На повратак у вртиће чека 1.068 дјеце

Невена Рељић
На повратак у вртиће чека 1.068 дјеце

БАЊАЛУКА - Начин рада вртића у Бањалуци неће бити измијењен и поред повећања броја малишана у групама нити ће бити уписа нове дјеце док год се не смјесте сви малишани с чијим родитељима Центар за предшколско васпитање и образовање има склопљен уговор.

Рекла је то за “Глас Српске” вршилац дужности директора Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић и додала да на повратак у вртиће тренутно чека 1.068 малишана.

- Поштујемо све одстојеће епидемиолошке мјере, а ту су укључене обавезна јутарња тријажа, мјерење температуре малишана и запослених који улазе у објекат. На било коју сумњу, дијете ће аутоматски бити издвојено у собу за изолацију и биће позвани родитељи. Такође, уколико се јави сумња да је заражен неко од запослених, он ће бити упућен код љекара. Појачана је и дезинфекција свих површина и предмета која се користе за рад са дјецом у групи - нагласила је Куртиновићева.

Сандра В., мајка чије дијете већ двије године иде у вртић, каже да не страхује за свог малишана.

- Мислим да тете у вртићу заиста поштују све мјере. Када преузимају дијете јер ми не можемо ући унутра, увијек носе маске и рукавице те измјере температуру мом сину. Он каже да много времена проводе у дворишту и то што су често на отвореном ми се изузетно свиђа - рекла је ова мајка.

Куртиновићева је казала да у бањалучким вртићима није забиљежен ниједан случај заразе вирусом корона код дјеце али ни код васпитача.

- Дјеловали смо превентивно. Урадили смо све што је било могуће да бисмо заштитили дјецу и раднике. Заиста смо се трудили и свима смо стриктно нагласили да се одмах мора провјерити било која сумња на корону. У вези с тим, било које одсуство радника и повратак не посао не може да се деси док се радник не тестира. Заштитили смо се у сваком могућем погледу - каже Куртиновићева.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић раније је изјавио да ће се измјене препорука које припрема Институт односити само на максималан број дјеце у групи, док све остале мјере предвиђене за вртиће остају исте.

Уколико не дође до погоршања епидемиолошке ситуације Институт ће до 14. септембра размотрити и могућност да дозвољени број дјеце у групи буде и 25, а у случају погоршања мјере ће бити враћене на старо.

 Тест на корону

Дјеца не морају радити тест на корону да би могла боравити у вртићима.

- Закон о предшколском образовању свакако налаже да дјеца најмање једном годишње морају урадити брис грла, носа и анализу столице на паразите. На почетку радне године у наше објекте долазе стручни тимови из Института и узимају брисеве који се не плаћају, а након тога добијамо резултате. За неуписану дјецу родитељи су дужни донијети љекарско увјерење прије потписивања уговора - каже Јелена Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана