На подручју града активно 98 градилишта

Александар Стојановић
На подручју града активно 98 градилишта

БАЊАЛУКА - Захваљујући појачаној станоградњи у градски буџет је током прошле године по основу уређења грађевинског земљишта и ренте уплаћено 14,5 милиона КМ, односно седам одсто више од планираних средстава.

Према подацима Одјељења за просторно уређење, у граду је тренутно активно 98 градилишта, што је и довело до појачаних уплата по основу ових накнада.

- Прошлогодишњим буџетом ови приходи су били планирани на износ 13,6 милиона КМ, али је због појачаних грађевинских активности по овом основу уплаћено 14,5 милиона КМ - истичу у ресорном одјељењу.

По подацима ове градске институције у редовним поступцима током године издата је 441 грађевинска дозвола. У исто вријеме, у оквиру поступка легализације, издата је 421 накнадна грађевинска дозвола и 141 рјешење о легалности за објекте који су изграђени прије 1980. године.

У међувремену добри резултати забиљежени су и у оквиру новог једношалтерског система за издавање грађевинских дозвола, који омогућава да инвеститори на једном мјесту добију све неопходне сагласности комуналних предузећа у процесу градње.

Током прошле године, посредством овог система запримљена су 423 захтјева за грађевинске дозволе и 942 за издавање локацијских услова.

Директор фирме “Арагоста инвест” Вељко Јарић казао је да је увођење овог система знатно убрзало процедуре, али да ће тек са увођењем “е-грађевинске дозволе” проблеми са многобројном папирологијом бити ријешени.

- Иако путем једношалтерског система имамо прилику да ријешимо доста ствари, и даље муку мучимо са катастром и грунтовницом. Међутим, пословна клима је доста боља и заиста се много ради и гради - казао је Јарић.

Он је истакао да је разлог градње у великој потражњи и да чим се “ископа прва рупа за зграду, станови су већ распродати”.

- Ни нама инвеститорима није јасно како је дошло до оволиког бума и нисмо сигурни до када ће то трајати. Сигурно да смо у страху да не дође поново до рецесије и кризе на тржишту некретнина - додао је Јарић.

Радна снага

Иако се много гради, инвеститорима највеће муке задаје недостатак обучене радне снаге и грађевинара, због чега је и само тржиште “подивљало”.

- Евидентан је проблем недостатка радника, који у потрази за већом платом иду пут Запада. Овај “егзодус” би само могао бити већи и због тога се сви на овим просторима морамо потрудити да промијенимо ситуацију, повећамо плате и пружимо боље услове да бисмо задржали раднике - казао је директор “Арагоста инвеста” Вељко Јарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана