На подручју Бањалуке нестају станишта шарке и барске корњаче

Александра Тодоровић
На подручју Бањалуке нестају станишта шарке и барске корњаче

БАЊАЛУКА - Бањалука обилује разним заштићеним врстама биљака и животиња, а неке од строго заштићених су рис, дабар, видра и чак 30 врста шишмиша, међутим, многе од њих нестају или нису довољно истражене.

Појаснили су ово из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета и додали да су на подручју града најприсутније грабљивице, сове, птице мочварице уз Врбас и птице пјевачице у шумским и планинским подручјима Мањаче и Старчевице.

- Заштићене су готово све врсте птица, од чега је око 250 строго заштићено. Од осталих група животиња уредбом су заштићени многи гмизавци и водоземци, а сусрећу се разне ријетке врсте чија станишта нестају, као што су водењаци и мукачи, а од гмизаваца шарка или барска корњача - истакао је за “Глас Српске” предсједник овог друштва Јовица Сјенчић.

Додао је постоји око 30 строго заштићених врста риба, а у Врбасу пливају младица, бјелица и кркуше.

- Имамо много ријетких или ендемских врста инсеката, али они, нажалост, нису истраживани или нису добро обрађени, па их је јако мало заштићено по прописима - нагласио је Сјенчић.

Према његовим ријечима, најпознатије врсте су лептири, вилини коњици и тврдокрилци, који су јако важни за екосистем, а јављају се на травњацима, уз обале Врбаса или у шумским крајевима.

- На нашим подручјима постоји око 300 врста заштићених биљака, а једно од најважнијих подручја за раст ендемских или ријетких биљака је кањон Врбаса и кањон Угра - казао је Сјенчић и додао да у граду расте седам строго заштићених и 11 заштићених врста гљива.

Појаснио је да на територији града постоји једно званично проглашено заштићено подручје “Универзитетски град”, које има културно-историјске вриједности и значајне пејзажне архитектуре.

- Поред овог, постоје споменици природе, а то су пећине Мишарица и Љубачево. Планирано је да се заштите кањон Врбаса и Трешњик, као и кањон Угра - казао је Сјенчић.

Појаснио је да су животиње код нас законски заштићене на неколико начина, а најосновнији је по домаћим прописима.

- Заштита дивљих животиња регулисана је у Уредбом о строго заштићеним и заштићеним врстама. Поред домаће, постоји и међународни критеријум заштите који се код нас такође поштује - закључио је Сјенчић.

Активности

Из овог друштва казали су да су до сада организовали  предавања са дјецом у школама кроз радионице са штандовима, истраживачком опремом и разним препаратима, као и у склопу Ноћи музеја и Фестивалима науке.

- Имамо у плану спровођење научно-популарних предавања и пројекције филмова о домаћој природи. У процесу је покретање  часописа који би излазио периодично и објављивао занимљиве приче о природи и људима из наших крајева - појаснио је Сјенчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана