На овим бањалучким купалиштима вода је загађена

Катарина Шапоња
На овим бањалучким купалиштима вода је загађена

Они који су спас од љетних врућина пронашли на ријекама Врбас или Врбања требало би да буду опрезни, јер на пет купалишта вода није безбједна за купање.

Према подацима Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију и Института за јавно здравство Републике Српске, од укупно седам традиционалних купалишта на поменутим ријекама, само два су сигурна за купаче, а то су Врућица на ријеци Врбас и Зелени вир на ријеци Врбањи.

- Протеклих дана узели смо узорке воде на укупно седам купалишта, односно на ријеци Врбас пет узорака и ријеци Врбањи два узорка - истакли су из одјељења.

Додају како вода која је узоркована на купалиштима Слап, Наша плажа, Абација, Зелена на ријеци Врбас, те Жути мост на ријеци Врбања, према налазу и мишљењу, није безбједна за купање.

- С друге стране, купалишта Врућица и Зелени вир могу се сматрати безбједним за купање, спортове на води, пливање и рекреацију - наводе из одјељења.

Истичу и то како су протеклих дана извршене и анализе и на вањским базенима “Аквана” и “Фортуна”.

- Санитарно-хигијенски услови базена и припадајућих простора и просторија за потребе купача задовољавају прописе. Параметри који се свакодневно и више пута мјере, а који показују безбједност воде за купање су уредни - рекли су из одјељења.

Како наводе, према резултатима испитивања базенске воде у Институту за јавно здравство Републике Српске, вода је безбједна за купање, узорковање воде и испитивање се ради три пута мјесечно, саопштили су из ресорног одјељења.

Докторица породичне медицине Милијана Станковић истакла је да се током високих температура све штетне материје у води само шире, а са њима се развијају и бактерије.

- Чињеница је да се већини купача деси да некада случајно прогутају воду те ако је у том подручју вода загађена, најчешће настају цријевне инфекције праћене повраћањем, дијарејом и исцрпљивањем организма - појаснила је Станковићева.

Она је додала да су могуће и кожне реакције које изазивају свраб и осипе по кожи.

- У води се налази доста шампона, сапуна и сличних ствари од којих могу да настану алергијске реакције - рекла је Станковићева.

Према њеним ријечима, људи у таквим ситуацијама не знају на шта су алергични, питају се шта се дешава те најчешће мисле да је узрок сунце или нека покварена храна.

Љетне врућине натјерале су многе да потраже освјежење на ријекама, али за посјетиоце популарне плаже код Зеленог моста, та опција није сигурна.

- Многи од нас су овдје одрасли и купали се па по навици долазимо и дружимо се у хладу, али избјегавамо да се купамо у Врбасу. Викендом најчешће одлазимо на купалишта изван града, јер не желим да се моја дјеца купају у фекалијама. Надам се да ће коначно бити направљен колектор, а до тада ћемо се дружити на прелијепо уређеној обали - рекао је Марко П.

 Контроле

Докторица Милијана Станковић је рекла да би често требало радити узорковање воде, посебно на најпосјећенијим купалиштима и базенима у граду и да се одреди њен састав.

- Анализу би требало радити макар једном мјесечно у току љетне сезоне, јер на квалитет воде утиче њен ниво, топлота, као и колико људи се ту купа - појаснила је Станковићева и додала да, ако се то уради једном годишње, не може бити дефинитивно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана