На одмор без бриге за љубимца

Јелена Танацковић
На одмор без бриге за љубимца

БАЊАЛУКА - Власници кућних љубимаца који се спремају за одлазак на одмор или службени пут често су суочени са проблемом како и гдје да оставе пса, мачку или неку другу животињу док су они одсутни од куће. У Бањалуци је то ријешено као и свуда у модерном свијету јер на подручју града егзистира неколико хотела и пансиона за животиње.

Постоје и људи који из задовољства или уз минималну накнаду у својим домовима чувају љубимце, мада су то ријетки случајеви, али их има.

Конкретно, власници паса су у најповољнијем положају јер имају највише могућности да привремено смјесте свог четвороножног пријатеља у један од неколико пансиона или хотела. Ови објекти су специјално прилагођени и обогаћени разним садржајима за животиње, па осим дворишта, пси имају и климатизоване просторије за игру и боравак.

- Одговорност и рад са животињама велики је изазов, али уз љубав и вољу све је лакше. Свијест Бањалучана је засад за сваку похвалу. Највећи проблем је када дођу у смјештај и морају да се растану. Увијек је одлазак најтежи, али касније се много лакше враћају - рекао је власник пансиона који није желио да му објавимо име.

Како каже, капацитети су попуњени мјесецима унапријед, а посао од 2015. године никада није био већи, о чему свједочи чињеница да је на подручју града отворено још неколико прихватилишта за псе и мачке.

Цијена једнодневног боравка је од 10 до 15 КМ, а за тај износ кућни љубимци добијају сву могућу његу, смјештај и храну.

- Има пуно одрицања да бисмо испунили сва очекивања власника, а животињама пружили најпријатнији угођај. Цијена је симболична, али не значи да се неће мијењати. Дошло је до великог раста свих других цијена и инфлације, па је могуће да поскупе и наше услуге - рекао је наш саговорник.

Становница Старчевице Јасмина С. из задовољства чува кућне љубимце, најчешће псе.

- Познато је да они отклањају негативну енергију и стрес, а својим лудоријама и раздраганошћу поправе дан. Вијест о томе да чувам псе ишла је од човјека до човјека. Чак ми се прошле године јавио један Белгијанац да му чувам пса мање од мјесец дана јер је он са породицом требало да иде на море, а пас није могао с њима - прича Јасмина С.

Према њеним ријечима, уз љубав и пажњу пси се понашају као код своје куће, првих дана је мало тешко док се не навикну на нову особу, али касније све буде лакше за мале другаре.

- Заједно спавамо, гледамо телевизијски програм, идемо у шетње и на кафе, излете. Власници замоле да им пошаљем неколико фотографија љубимаца када их се пожеле, што није никакав проблем јер их свакако фотографишем за касније, када оду да бих имала успомену на њих - истакла је Јасмина С.

Обавеза власника

Како истичу из пансиона, обавеза власника је да љубимац буде вакцинисан, здрав и да испуне одређени упитник како би они који брину о њему имали што више информација.

- Пси углавном конзумирају различите врсте хране, дужност власника је да понесе храну и здјелицу - каже Јасмина Салопек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана