На Малти почела изградња аутобуског терминала за међумјесни саобраћај

Данијела Стоканић
На Малти почела изградња аутобуског терминала за међумјесни саобраћај

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић озваничио је јуче на Малти почетак изградње аутобуског терминала за међумјесни саобраћај са 20 паркинг мјеста. На овој, новој локацији почетком 2016. биће пресељена станица која се налази код "Медицинске електронике".

Извођач радова, чија је вриједност 296.000 марака, је предузеће "Козарапутеви". Рок за завршетак нове станице је 60 дана.

Гаврановић је истакао да су разлог измјештања ова аутобуске станице честе саобраћајне гужве у самом центру града.

- На овај начин не само да ћемо избјећи гужву код "Медицинске електронике", него смо путницима обезбиједили превоз кроз цијелу градску зону. Аутобуси ће ићи улицом Краља Петра Првог Карађорђевића, затим скретати десно код Народне скупштине Републике Српске те опет десно у улицу Првог крајишког корпуса и даље према Росуљама настављати досадашњом трасом - објаснио је Гаврановић.

Додао је да је ријеч о привременом рјешењу до изградње стамбено-пословних објеката, који су на овом простору предвиђени регулационим планом, а који неће ускоро бити грађени.

- Постојећи аутобуски терминал код "Медицинске електронике" је имао привремени карактер. Аутобуску станицу за међуградски саобраћај измјестили смо прије скоро три деценије из ужег језгра града на локацију код Нове пијаце. Она је такође требало да буде у функцији и међумјесног саобраћаја - истакао је Гаврановић.

Додао је да се у међувремену десила приватизација и много промјена у јавном превозу, због чега још није обезбијеђен адекватан простор за аутобуски терминал, који би задовољавао потребе свих.

- Адекватно рјешење није ни простор гдје се налази главна аутобуска станица, јер је за ученике који путују из приградских мјеста у средње школе та локација далеко - казао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, локација код "Медицинске електронике" биће искоришћена за изградњу трафо-станице са електропреносом, која би требало да ријеши проблеме напајања електричном енергијом центра града.

Директор предузећа "Козарапутеви" Слободанка Стевковић истакла је да ће дати све од себе да паркинг на Малти буде завршен у року.

- Надам се само да нам снијег неће помрсити рачуне - рекла је Стевковићева.

Терминал, односно паркинг за аутобусе "Медицинска електроника", опслужује укупно 200 полазака дневно. Ријеч је о приградским линијама које су у надлежности града: Драгочај, Градина, Рамићи, Поткозарје, Пискавица и Верићи. Такође, ријеч је и о линијама које су у надлежности Привредне коморе региона Бањалука: Лакташи, Ламовита, Омарска, Слатина, Србац, Градишка и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана