На Кастелу почела “Школа археологије 2022”: Студенти на терену уче о средњем вијеку

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - На Кастелу, на локацији Двориште II, јуче је почео четврти по реду пројекат “Школа археологије - Кастел 2022”, који ће трајати до 29. октобра, а током којег ће студенти историје и археологије имати прилику да учествују у истраживању тајни које крије тврђава.

Археолог Ивана Панџић, која од почетка учествује у пројекту, рекла је за “Глас Српске” да су студенти историје и археологије са нестрпљењем ишчекивали ова ископавања на Кастелу.

- Овдје су истраживања започета још осамдесетих година прошлог вијека, али су била обустављена. На овом локалитету радимо од 2019. године. У питању су геофизичка снимањима. Јуче смо започели чишћење локације, али и наставак истраживања у односу на осамдесете године прошлог вијека - казала је Панџићева. Према њеним ријечима, студенти уживају у раду на терену, а неки од њих су били и лани.

- Сваке године када радимо ископавања, учествују студенти филозофских факултета са оба јавна универзитета у Српској у виду теренске наставе са одсјека за историју и археологију. У склопу “Школе археологије” пријеподне смо на терену, а послијеподне су организована предавања у Музеју Републике Српске - рекла је Панџићева. 

Панџићева је нагласила да је важно да се настављају стручна и научна истраживања.

- На овај начин ћемо добити бољу презентацију саме локације на Кастелу. Ради се о двије локације које се преклапају из различитих периода. Раније су били дефинисани као рани средњи вијек, касна антика, те средњи вијек - казала је Панџићева.

Напоменула је да им је ове године у фокусу средњи вијек.

- Тек смо на почетку истраживања, треба још доста да се ради. Још нисмо сишли толико дубоко у слојевима и прилично је све “испретурано”. Имамо налазе керамике из отоманског периода, из средњег вијека, али и људских скелета. Анализе ћемо урадити накнадно - рекла је Панџићева.

Према њеним ријечима, важно је да тврђава Кастел кроз вијекове буде још боље представљена.

- Циљ нам је да се уради конзервација и рестаурација овог дијела и његова презентација. Већина зна да је Кастел рађен на римским остацима који нису видљиви, али да се види преклапање периода, од касне антике, преко средњег вијека до отоманског периода - казала је Панџићева.

Студент историје на Филозофском факултету са Пала Олга Шешлија казала је за “Глас Српске” да је учествовала и прошле године.

- Упознали смо предивне људе, али и научили нешто ново. Ријеч је о занимљивом периоду. Локалитет је и раније истраживан. Све што нађемо, ићи ће на даље анализе - рекла је Шешлија.

О пројекту

Пројекат “Школа археологије - Кастел 2022” спроводи Друштво археолога Републике Српске у сарадњи са Музејом РС, филозофским факултетима универзитета у Бањалуци и  Источном Сарајеву, те уз сагласност Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана