Музички догађаји у Бањалуци у 2014.: Година хуманости и сјајних журки

Горан Обрадовић
Музички догађаји у Бањалуци у 2014.: Година хуманости и сјајних журки

Бројне стране, али и домаће музичке звијезде одржали су концерте у Бањалуци током 2014. године, али су највећу пажњу привукли хуманитарни концерти за изградњу родитељске куће који је одржан у децембру и хуманитарни концерт групе "Милиграм".

Донаторско вече и хуманитарни концерт, који су крајем године одржани у Бањалуци, показали су колико су хумани грађани Српске, јер су за само неколико часова успјели да сакупе 800.000 КМ колико кошта градња родитељске куће за смјештај породица дјеце обољеле од малигних болести која им је пријеко потребна.

Концерт о којем се дуго причало у Бањалуци, а који је помјерио дотадашње границе био је сигурно хуманитарни наступ групе "Милиграм", који је одржан 27. јуна. Концерт је одржан на Градском стадиону у Бањалуци, а од првог изласка на бину, па да краја свирке посјетиоци, којих је било више од 25.000, углас су пјевали све пјесме. Сав приход од улазница дониран је за становништво које је претрпјело штету у мајским поплавама.

Сјајан наступ "Loed of Dance"

Бањалучку публику за 8. март забављала је "Ју група", један од најстаријих рок састава у региону. Само десетак дана касније многи су уживали у краљевима ирског плеса. У спортској дворани "Борик" ирска плесна атракција " Loed of Dance " представила се 19. марта, а наступило је више од 40 плесача који су публику оставили без даха.

"Демофест" оправдао очекивања

Као и сваке године, "Демофест" је окупио сјајне демо бендове, али и свјетски познате саставе. Прво вече, 17. јула, прво су сјајном свирком атмосферу загријали познати хрватски панк састав "Хладно пиво". Миле Кекин и његова екипа и овај пут је је одушевила све присутне, а послије њих на бину је изашао сјајни њемачки бенд "Guano apes" који је својим наступом показао због чега су били један од најпопуларнијих бендова на свијету. Друго и треће вече наступили су "Eyesburn", Макс Ромео и Урбан, а свако вече је Кастел био пун посјетилаца.

Први "Дани пива" у Бањалуци

Љубитељи добре свирке дуго ће памтити август, у којем је скоро свако друго вече било свирки. Прво су љубитељи техно звука могли уживати у новом издању "Fresh Wave " на којем су између осталог наступили mark Knight, Јeery Ropro, Yolanda be cool, али и "Ортодокс келтс", "Забрањено пушење" и "Мајке".

Од 14. до 16. августа одржани су први "Дани пива" у Бањалуци, а који су нас поред пива почастили и сјајним свиркама. Наступили су Рамбо Амадеус, Дејан Петровић са својим бендом, "Ју група", "Црвена јабука", "Елементал" и "Дивље јагоде". Љубитељи народне музике могли су да уживају 31. августа у још једном хуманитарном концерту, а овај пут је за то био заслужан Мирослав Илић.

Као и сваке године, у бањалучким кафићима и клубовима могло се уживати у добрим свиркама забавне и народне музике.

Студентске журке

Студентски парламент Бањалука у сарадњи са једним од клубова организовао је двије вечери сјајне концерте. Прво вече 3. октобра наступили су "Зостер", Кики Лесандрић и "Пилоти", као и Гео де Силва, а сљедеће вече ту су били ТБФ, "Забрањено пушење" и "The Beatshakers".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана