Мушкарци чешће траже развод

Невена Бунић
Мушкарци чешће траже развод

Бањалука - Од укупног броја бракова склопљених у једној години готово половина доживи неуспјех, а у посљедње вријеме мушкарци су ти који чешће подносе захтјев за развод.

О томе свједоче и подаци Републичког завода за статистику и Центра за социјални рад. Лани су на подручју града склопљена 692, а разведена 294 брака.

Да је у порасту број развода бракова свједочи и податак да је само у првом тромјесечју ове године брачни бродолом доживјело 127 парова. Тај број ће са ажурирањем података за још два квартала бити и већи.

- И жене и мушкарци се од брачних партнера најчешће разводе у тридесетим годинама. У току 2015. године жене су се најчешће разводиле у старосној доби од 30. до 34. године гдје је евидентирано 63 развода, а мушкарци од 35. до 39. године гдје је забиљежено 59 развода - рекли су у Републичком заводу за статистику.

У Центру за социјални рад кажу да захтјеве за развод најчешће подносе парови који имају дјецу до седам година старости.

- У посљедње вријеме мушкарци су ти који чешће траже развод. Раније су то углавном чиниле жене, па је и то један од показатеља о промјени трендова. Као разлог за прекид брачне заједнице углавном бивају наведени недостатак емоција према дотадашњем партнеру, паралелне љубавне везе, финансијски проблеми, али и насиље које трпе од брачног друга - навели су у Центру за социјални рад.

Психолог у савјетовалишту "Ипостасис" Милица Павловић-Петковић каже да су терапије за брачне парове у кризи корисне уколико они увиде праву природу проблема због којег су се обратили на савјетовање.

- Најчешће се јаве због проблема у међусобној комуникацији. Када дођу на савјетовање увиде да је то секундарни проблем у њиховом односу и да је произашао из емоционалних проблема сваког индивидуално. Проблематика је различита: од преваре партнера, недовољне толеранције унутар односа, лоше организације породичног живота, неадекватног реаговања у односу на партнера и прихватања различитих емоционалних проблема једног од партнера, као и присуство неког облика зависности код партнера - казала је Павловић-Петковић.

Мирење

Прије покретања поступка за раскид брака, брачни партнери који имају заједничку малољетну дјецу обавезни су да покрену поступак мирења у Центру за социјални рад.

- Од почетка 2016. године примљено је 155 захтјева за мирење брачних партнера, а тренутно су у поступку 32. Захтјеве у највећем броју случајева подносе парови у вријеме криза по рођењу дјетета, криза у периоду када долази до великих промјена у породици као што су полазак дјетета у школу, пубертета дјетета, болест члана породице и слично - кажу у Центру за социјални рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана