Мурал слетио на зид зграде

Јасмина Перишић
Мурал слетио на зид зграде

Бањалука - Млади умјетници Артез и Лонац изазвали су у петак велику пажњу Бањалучана када су у бањалучком насељу Борик на зиду петоспратнице осликавали мурал у склопу меморијалног, четвртог по реду "Flaster Graffiti Jam" фестивала.

Један од чланова Удружења грађана "Flaster" Бањалука Петар Билбија рекао је да је ово први мурал - графит осликан преко цијелог зида неке зграде у Бањалуци и да ће за његову израду бити потребно најмање пет дана.

- До сада смо на "Flaster Graffiti Jamу" осликавали зидове и платна која су била изложена у Музеју, а ове године први пут радимо мурал. Сликаће га два млада умјетника, Артез из Београда и Лонац из Загреба - рекао је Билбија.

Додао је да су овај пројекат подржали град Бањалука и "Бањалучка пивара".

- Град нам је, поред финансијске помоћи, одобрио локацију којом смо презадовољни. Захвални смо свима који су нас подржали и позвао бих оне који желе да са нама контактирају на "Фејсбук" страници "Flaster Graffiti Jam" - поручио је Билбија.

Београдски умјетник Артез, који већ трећи пут учествује на "Flaster Graffiti Jamа", рекао је да му је част што учествује на овогодишњем фестивалу.

- Све је јако добро организовано. Зидови које осликавамо су све занимљивији, као и пројекти, а Бањалука ће имати прилику да је украсимо муралом на тему "Find your Way to Fly". Нацртаћемо једну чудну композицију која лети - открио је Артез.

Каже да се путем интернета договарао са Лонцем о сарадњи на овом пројекту и намјеравају да на зиду површине од око 170 метара квадратних, углавном спрејевима и малом количином фасадне боје, изразе заједничку умјетничку композицију.

- За мурал ће бити потребно око 180 спрејева, који имају гаранцију од 10 година без обзира на временске услове - прича умјетник који је украшавао градове широм Европе, али и Бразила и Индије и додаје да је овај вид умјетности развијенији у Републици Српској него у Србији.

- За дивно чудо ових мурала више има у РС него у Србији. Ми у Србији тешко излазимо на крај са институцијама и дозволама. Потребна је гомила докумената и све углавном остане на нивоу идеје - казао је Артез.

Његов колега Лонац, који најчешће ради у Загребу и Енглеској, каже да ово није типичан графит и да је поента мурала заједничка идеја коју свако може протумачити на свој начин.

- У Загребу има доста оваквих фестивала, али недовољно озбиљних. Овај ме изненадио, јер је професионално организован, а и скела је одлична, што нам олакшава рад. Први пут сам у БиХ и почаствован сам позивом - рекао је Лонац.

Бањалучанка Љиљана Лацо, која је застала да се диви почетку рада на муралу, каже да једва чека да види завршни производ.

- Треба дати умјетницима прилику да се искажу на овакав начин, били професионалци или не. Ово јако уљепшава град и одушевљена сам идејом - рекла је Лацо.

Умјетност

Умјетник Артез поручио је младим умјетницима да буду истрајни у свом раду.

- Може се живјети од умјетности, али ако јој се сто одсто посветите и схватите је као стил живота. Ако све подредите умјетности успјећете, али то захтијева јако пуно одрицања - казао је Артез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана