Мртва лисица у школском дворишту у Борику

Данијела Стоканић
Мртва лисица у школском дворишту у Борику

Бањалука - Угинула лисица пронађена је јуче ујутро око девет часова у дворишту Основне школе "Вук Стефановић Караџић" у насељу Борик. Да ли је животиња била бијесна показаће ветеринарске анализе наредних дана.

Захваљујући брзој интервенцији ветеринарске инспекције и Хигијеничарске службе лисица је брзо уклоњена из школског дворишта.

Како је објаснила директор ОШ "Вук Стефановић Караџић" Татјана Вилендечић, на мјесту гдје је нађена угинула животиња урађена је дезинфекција.

- Тај ко је убацио лисицу у наше двориште није размишљао о дјеци и да би она могла видјети страшан призор с обзиром на то да ју је усмртио аутомобил. Није размишљао ни о дјечијем здрављу. Никога не треба да буде страх од бјеснила, јер се та болест преноси искључиво слином и угризом. Тога није било - рекла је Вилендечићева.

 У Градској управи истичу да је ветеринарска инспекција, заједно са Хигијеничарском службом града на лице мјеста изашла одмах по пријему информације.

У Хигијеничарској служби града истичу да је лисица однесена у Ветеринарски институт Републике Српске "Др Васо Бутозан".

- Ту ће бити извршене потребне анализе како би било утврђено који је разлог угинућа ове животиње и да ли је заражена бјеснилом - рекли су у Хигијеничарској служби.

Додали су да су животиње честе жртве возача.

- Нема дана да наше екипе на улицама не затекну прегажене псе, мачке, птице, јежеве и друге животиње. Грађани нас зову у страху од заразе, јер се често на мјестима гдје су прегажене животиње шири непријатан мирис, а и призор никако није лијеп за око - објаснили су у Хигијеничарској служби.

Секретар Ловачког удружења "Змијање" Веселко Пејић каже да појава лисица у граду није ријеткост и новост.

- У потрази за храном звијери често долазе у урбану градску зону. Овдје постоји могућност да се лисица са обронака Понира и Старчевице спустила у град. На неколико мјеста људи бацају храну, тако да ју је вјероватно привукао мирис, а послије је бјежећи од возила и људи залутала до насеља Борик - казао је Пејић.

Према његовим ријечима, лисица јесте најчешћи преносник бјеснила, али да не треба паничити.

- Зна се како изгледа животиња која је болесна и заражена бјеснилом. На крају, анализа у Ветеринарском институту ће показати има­ ли разлога за страх - казао је Пејић.

Медвјед побио овце

Медвјед је јуче побио неколико оваца власништво Илије Станковића у Карановцу. У Ловачком удружењу "Змијање" сумњају да је ријеч о звијери која је прољетос усмртила коња у Дебељацима.

- Обавијестили смо Градску управу која ће формирати комисију за процјену штете. На терен су изашли општински инспектор, ловочувар и представник министарства - казао је секретар ЛУ "Змијање" Веселко Пејић.

Да дивље животиње у посљедње вријеме све чешће силазе у град показује чињеница да је само прије неколико седмица мечка са мечетом боравила на Градском гробљу на Побрђу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана