Мраз растјерао купце и заледио робу

Данијела Стоканић
Мраз растјерао купце и заледио робу

Бањалука - Снијег и ниске температуре, које су се протеклих дана спуштале и до -8 степени, донијели су велике проблеме продавцима воћа и поврћа на градским тржницама. Минус је растјерао купце, а велику штету је направио на роби, која мрзне.

Откако је Бањалуку захватио талас поларне хладноће, посјета на пијаци, према тврдњама продаваца, смањена је за око 50 одсто. Они који раде од осам до 16 часова изгледају као Ескими - добро обучени, са рукавицама, капама и шаловима. Воће и поврће прекривају ћебадима и најлоном, да би га колико-толико спасили од велике хладноће и замрзавања.

- Ма ко ће излазити по овом кијамету и куповати по пијаци робу која је код неких продаваца промрзла, кад имају хипермаркете гдје је топло. Ко не мора и неће - испричала је продавачица Јоргованка Јурковић, коју смо у уторак затекли на "Тржници", како скакуће с ноге на ногу и тако покушава да се загрије.

Продавац поврћа Сњежана Топић је рекла да је дошла на посао само зато што је морала, те да се неће дуго задржавати.

- Много је хладно! Дошла сам због својих сталних муштерија, које су код мене поручиле робу, али замолила сам их да дођу раније, да бих што прије отишла кући - рекла је Топићева.

Она је додала да јој је најжалије зелене салате, паприка и тиквица, јер од поврћа најмање подносе минус.

- Размишљала сам да спустим цијене, да бих спасила што се спасити да, али за кога, јер по овој хладноћи нема живе душе. Немам коме робу да дам ни за џаба, јер питање је хоће ли у току дана кроз овај дио пијаце проћи десетак људи или неће - истакла је Топићева.

Њена колегиница Драгица Домазет је казала ни да дебели минус неће утицати на њен долазак на посао, јер, како је рекла, нема другог избора.

- Дошла на пијацу или не, морам платити закуп власнику овог простора, јер он то неће одбити. Од зарађеног новца храним породицу - пожалила се Домазетова, која ће ових хладних дана једино на посао долазити сат-два касније, кад прође оно најгоре.

Продавци одјеће на "Тржници" истичу да се посљедњих дана највише траже капе и шалови.

- Остали производи иду слабо. Нема муштерија као што је некада било - рекла је продавачица Јелена Векић.

Бањалучанка Јованка Васић каже да је тешко куповати на пијаци на овако ниским температурама.

- Увијек се потрудим да дођем и купим свјеже воће или поврће од људи којима нимало није лако да раде и зараде на овакав начин - казала је Васићева.

Сличног мишљења је и домаћица Марица Миљић, која је рекла да, иако воће и поврће које купи на пијаци за вријеме ових хладноћа није најбољег квалитета, то ипак чини.

- Паприке које сам купила су као да сам их извадила из замрзивача, али севап је помоћи овим људима, који се по цијели дан овдје мрзну - рекла је Миљићева.

Млијечни производи

Продавци млијечних производа на Новој пијаци кажу да је најтеже продавати сир и кајмак, јер се леде у посудама.

- Јутрос сам донијела неколико посуда, али је у свакој најприје слој леда па тек онда кајмак. Муштерије су незадовољне, јер када се лед отопи, оно што остане није прави кајмак - рекла је једна од продавачица на овој пијаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана