“Мозаик пријатељства” води кориснике у Црну Гору: Опоравак на мору од тешке свакодневице

Јасмина Салопек
“Мозаик пријатељства” води кориснике у Црну Гору: Опоравак на мору од тешке свакодневице

БАЊАЛУКА - Удружење грађана “Мозаик пријатељства” наставља традицију па ће и овог августа одвести 50 корисника њихове јавне кухиње на љетовање на Црногорско приморје. Као и до сада база же бити Зеленика код Херцег Новог.

Потврдио је то “Гласу Српске” предсједник удружења Мирослав Субашић. Још је истакао да је срећан што корисницима могу да приуште одлазак на море, нарочито јер неки од њих то никад нису искусили.

- Прије 17 година заклели смо се да ће ова наша акција живјети. Тако је и данас. Наши корисници ће ићи на одмор. Трошкови боравка су око 450 КМ по особи. Нисмо још сва средства обезбиједили, али вјерујем у доброту нашег народа - рекао је Субашић.

Пут Црне Горе експедиција “Мозаика пријатељства” кренуће 21. августа.

- Трошкове покривамо донацијама хуманих људи и друштвено одговорних фирми. Сваке године је све више оних које водимо на одмор, а овог августа, за разлику од претходних година када их је било нешто мање, на љетовање ће 50 људи. То је највећи број до сада - појаснио је Субашић.

Истиче да је најбитније да су тих десет дана, колико ће провести на обалама Јадрана, сви заједно, да се друже, причају и дијеле различита искуства.

Како објашњава, на одмору ће им се придружити и радници њихове јавне кухиње “Оброк љубави” који ће потпомоћи прављењем три оброка дневно.

- Организовали смо и донирање намирница како би се могла спровести ова акција. Спајамо угодно с корисним, а највише водимо рачуна о особама нарушеног здравља којима овакав одмор много значити да се опораве од тешке свакодневице - истакао је Субашић.

Додаје да је број корисника повећан, као и оних којима се спремају пакети са основним животним намирницама.

- Неки људи од срамоте не могу да дођу до наше кухиње и стоје у реду, али су њени корисници, па њима правимо пакете који им буду достављени на њихове адресе - истиче Субашић.

Када су у питању остале активности “Мозаика пријатељства”, још је напоменуо да изградња социјалног предузећа у насељу Рамићи иде по плану.

- Циљ овог пројекта је да се ту запосле људи којима је помоћ потребна, али прије коначне намјене, с обзиром на то да то изискује велика улагања, објекат ће послужити као магацин за складиштење текстила који донирају грађани - рекао је Субашић.

На крају је додао да је јавно купатило удружења зрело за реновирање.

- Доста наших корисника и људи који немају свој дом користи јавно купатило, нарочито у љетном периоду. Због прекомјерне употребе санитарије су дотрајале и потребно их је реновирати. То нам је други пројекат у плану, након што смо реновирали кухињу - нагласио је Субашић.

Донације

Мирослав Субашић нагласио је да је удружењу сваки дан потребно 300 хљебова, те да на дневном нивоу припремају између 600 и 800 оброка.

- Тренутно су најпотребнији лук, купус, мрква, паприка, пасуљ и кромпир јер је то оно што се стално користи у припреми оброка. Бројно стање оних који траже помоћ је из дана у дан веће. На све начине се боримо да помогнемо људима који су у слабој материјалном ситуацији - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана