“Мозаик пријатељства” у Рамићима оснива прво самоодрживо предузеће: Граде фирму јер не желе да моле за помоћ

Тамара Бубњевић
“Мозаик пријатељства” у Рамићима оснива прво самоодрживо предузеће: Граде фирму јер не желе да моле за помоћ

БАЊАЛУКА - Удружење грађана “Мозаик пријатељства” полако, али сигурно напредује у градњи првог социјалног предузећа у Рамићима које ће се бавити производњом хране, прерадом текстила и намјештаја.

Казао је ово за “Глас Српске” предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић и додао да се надају да ће пројекат бити самоодржив, те да ће имати подршку суграђана и фирми.

- Молимо сва стоваришта грађевинског материјала и све људе доброг срца да нам помогну да што прије дођемо до жељеног циља. Потребан нам је цемент, шљунак и остали грађевински материјал - казао је Субашић.

Додао је да су се на овај корак одлучили како више не би морали свакодневно да моле за донације хране и осталих потрепштина.

Субашић је објаснио да је у Рамићима купио 11 дунума земље и девастирану кућу, те да је замисао да пројекат и објекат који граде социјално угроженим становницима обезбиједи храну, посао и социјализацију. Неуморни волонтери вриједно раде по десет и више часова дневно, па је напредак видљив.

- Приоритет је градња магацина, који је и највећи проблем. Он је неопходан за почетак производње. До сада смо ископали 450 квадрата магацина и ту нам треба сав могући материјал, цигле, жељезо, грађа. Морамо доћи до производње, то је главни циљ - рекао је Субашић.

Он додаје да не иде све очекиваном брзином, али да напредак постоји.

- Очекивали смо да ће шира заједница препознати ову акцију и отворити касу, али морам признати да није било тако - додаје Субашић.

Казао је да постоје фирме које им помажу, али и да су уморни од свакодневног просјачења и молби за донације, па зато желе што прије да изграде предузеће.

- Први дио, гдје ћемо поставити машине за резање текстила, би требало да буде готов за мјесец, тако да ће он бити брзо реализован. Радне снаге нам за сада не треба. Радимо по фазама, по плочама, и када нам затреба још људи, ми их позовемо, они дођу и помогну нам - појашњава Субашић.

Каже да су већ увели струју, а ускоро би требало да добију и прикључак за воду.

Јавна кухиња

Од 2004. године у граду постоји јавна кухиња “Оброк љубави” чије услуге свакодневно користи више од 1.300 грађана, а број корисника се стално повећава.

- Радним данима подијелимо више од 600 оброка, а викендима и по 1.000, када нашим возилима обилазимо најудаљеније кориснике - кажу из “Мозаика пријатељства”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана