“Мозаик пријатељства” руши све баријере

Сара Бојанић
“Мозаик пријатељства” руши све баријере

Удружење грађана “Мозаик пријатељства” традиционално организује одлазак на море у Црну Гору за 45 особа који користе њихову помоћ, а нису у финансијској могућности да себи приуште љетовање.

Казао је ово за “Глас Српске” предсједник Удружење грађана “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић и додао да ово путовање организују већ 17 година.

- У мало мјесто Зеленика у Црној Гори 21. августа водимо 45 особа на десет дана. То су корисници наше јавне кухиње, али и лица са инвалидитетом - рекао је Субашић.

Казао је да ово удружење са својим корисницима традиционално љетује на Црногорском приморју, али да их је у томе претходне двије године спријечила пандемија.

- У годинама прије пандемије, били смо смјештени у једној приватној кући, надомак плаже. Организовали смо излете у Игало и Тиват, а у повратку и шетњу кроз Требиње - казао је Субашић.

Нагласио је да котизација за једну особу износи 420 КМ али да већина чланова овог удружења себи то не може да приушти.

- Ово путовање годинама реализујемо захваљујући људима који нам константно помажу. Тако је на једном од љетовања прије пандемије једна осигуравајућа кућа осигурала све путнике - нагласио је Субашић.

Субашић је истакао да без људи добре воље и друштвено одговорних компанија многи корисници јавне кухиње никада не би могли отићи на љетовање.

- Сваке године желимо да повежемо кориснике дневног центра, социјално угрожене, лица обољела од параплегије и слабовиде особе, јер на тај начин рушимо све баријере међу људима - поручио је Субашић.

Додао је да им се сваке године деси прегршт различитих комичних ситуација, те да им забаве и смијеха не мањка.

- Кући увијек донесемо мноштво лијепих успомена. Нашим корисницима на мору барем привремено пружимо одмор и уточиште од све теже свакодневице - рекао је Субашић.

Апел

Из “Мозаика пријатељства” поручили су људима добре воље да им, у складу са могућностима, донирају дио намирница за пут.

- Потребна нам је помоћ у виду хране и сокова које планирамо да понесемо, јер тамо имамо кухињу у којој припремамо оброке - рекли су у “Мозаику пријатељства”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана