“Мозаик пријатељства” покреће прво социјално предузеће

Александар Стојановић
“Мозаик пријатељства” покреће прво социјално предузеће

Бањалука - Прво социјално предузеће у којем ће лица слабијег имовинског стања и лица с оштећењима у развоју имати прилику да рукотворине од рециклираног материјала пласирају на тржиште биће ускоро покренуто у оквиру Хуманитарне организације “Мозаик пријатељства”.

Потврдио је то предсједник ове организације и дугогодишњи хуманитарац Мирослав Субашић.

- Све је већи број људи који немају посао, а таква ситуација подстакла је све нас у “Мозаику” да покренемо ову акцију. За почетак одлучили смо да правимо честитке од рециклираног материјала. Једна од компоненти нашег рада је и екологија, а овај пројекат је одлична прилика да велику количину текстила који смо раније бацали сада искористимо на добар начин - рекао је Субашић и додао да ће свим заинтересованим корисницима помагати волонтерка Гордана Пејчиновић.

Посебно наглашавају да ће честитке бити намијењене за све прилике, од рођендана до крштења и свадби.

Своје производе украшаваће симболима града и Републике Српске, а надају се да ће их у овом пројекту подржати надлежне институције и Туристичка организација града.

- План нам је да се на нашим производима налазе змијањски вез, Кастел, грб и остали препознатљиви симболи града и Републике. Надамо се да ће се они наћи у туристичкој понуди јер би то био лијеп сувенир из наше Бањалуке - нагласио је Субашић.

Пројекат је представљен на Сајму креативаца и, према Субашићевим ријечима, реакције су биле веома добре.

- Жеља нам је да укључимо што већи број лица како би се социјализовала, од старијих лица до дјеце са потешкоћама у развоју, како би у скорој будућности и зарадили нешто. Надам се да ће идеја бити спроведена онако како планирамо, па да једног дана можемо дијелом финансирати и рад јавне кухиње - рекао је Субашић.

Ово “предузеће” још није регистровано као такво јер наше законодавство још не познаје категорију “социјалног предузећа”.

- Засада дјелујемо у оквиру статута “Мозаика пријатељства” јер имамо право на то. Чим, по узору на земље региона, држава донесе закон према којем ћемо моћи регистровати “социјално предузеће”, ми ћемо то учинити - закључује Субашић.

Центар за бескућнике

Ускоро ће у склопу “Мозаика пријатељства” бити отворен и центар за лица без крова над главом, најавио је предсједник организације Мирослав Субашић.

- Они ће имати прилику да током дана бораве у нашим просторијама, ручају и да се друже с осталим корисницима - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана