“Мозаик пријатељства” организује турнир у стоном тенису: Новац од котизација утрошиће на куповину хране

Сара Бојанић
“Мозаик пријатељства” организује турнир у стоном тенису: Новац од котизација утрошиће на куповину хране

БАЊАЛУКА - Удружење грађана “Мозаик пријатељства” у недјељу организује турнир у стоном тенису, а сав новац од уплаћених котизација биће утрошен за куповину намирница неопходних за јавну кухињу “Оброк љубави”, која дјелује у оквиру овог удружења.

Казао је то за “Глас Српске” предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић, напоменувши да ће овај једнодневни турнир почети у девет часова.

- Наш циљ је да прикупимо 50 пријава за учешће на турниру, јер желимо да од котизација, које ће бити уплаћене, направимо бар два дневна оброка за кориснике јавне кухиње “Оброк љубави” - казао је Субашић.

Нагласио је да, осим тога, желе и да подстакну младе да се више баве спортом.

- Желимо да младе људе склонимо са улице и из загушљивих кафана. Биће нам драго ако много њих буде на нашем турниру и ако се буду занимали спортом, бар тај један дан - нагласио је Субашић.

Појаснио је да је глобална криза довела у неповољан положај и ову јавну кухињу, јер су готово све намирнице поскупјеле.

- Тренутно нам је најпотребније све оно што се најбрже троши, лук, мрква, купус, кромпир… Поврће и пилетина су доскоро били најекономичнији начин да се направи ручак. Међутим, пилетина је драстично поскупјела, па смо у ситуацији да морамо смањити количину меса када правимо ручак за кориснике наше кухиње - појаснио је Субашић. 

Казао је да, захваљујући хуманим људима добре воље, ипак често добијају намирнице за припрему оброка у јавној кухињи.

- Свака донација нам је добродошла. С обзиром на то да је потреба за храном у јавној кухињи велика, намирнице се брзо потроше - казао је Субашић.

Нагласио је да им је од велике помоћи била и донација коју су недавно добили од руководства “Тржнице”, поводом крсне славе овог предузећа, Духова.

- Њихова донација нам је дошла у право вријеме. Добили смо пакете намирница за припрему дневног оброка за 1.000 корисника јавне кухиње, што је у данашње вријеме заиста од велике помоћи - истакао је Субашић.

Поручио је да су тешка, кризна времена још једном ујединила Бањалучане.

- Примијетили смо да се мијења свијест код људи који прате наш рад. Све мање бацају храну, а све чешће је донирају онима којима је најпотребнија - истакао је Субашић.

Социјално предузеће

Мирослав Субашић је казао да је изградња социјалног предузећа у Рамићима успорена због великог поскупљења грађевинског материјала.

- Криза је у неповољан положај довела многе фирме које су нам донирале материјал - казао је Субашић.

Додао је да је воће и поврће, које су посадили на овом имању, добро родило, што ће им бити од велике помоћи за припрему оброка у јавној кухињи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана