“Мозаик пријатељствa”: Свечани ручак и за Православну нову годину

 Јана Кезић
“Мозаик пријатељствa”: Свечани ручак и за Православну нову годину

БАЊАЛУКА - Након успјешно организованог новогодишњег и божићног ручка хуманитарно удружење “Мозаик пријатељства” приредиће још једно дружење за све своје кориснике поводом Православне нове године, уз свечану трпезу.

Лијепе празничне тренутке испуњене пјесмом, дружењем и богатим ручком у протеклом периоду могло је да осјети на стотине угрожених грађана који су захваљујући овом удружењу, бар на тренутак заборавили на беспарицу, самоћу и све оно што тешка свакодневица носи са собом.

Сагласан је са тим и предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић, који је за “Глас Српске” рекао да је протекла година по много чему окарактерисана као најгора за ово удружење била једна од најбољих.

- Без обзира на тешко вријеме морам да признам да су ручкови иза нас најбољи до сада. Иако је прошла година окарактерисана као кризна, код нас је била најбоља - рекао је Субашић.

Додао је да је пред њима сада организација ручка поводом Православне нове године, а потом и акција у фебруару под називом “Фудбалом до хљеба” те ручак поводом Дана заљубљених, али и Дана жена. Веома му је драго, како каже, што народ вјерује у рад “Мозаик пријатељства” па их је због тога много људи и подржало, због чега им је неизмјерно захвалан. Сваки мјесец, како истиче, размишљају о новитетима у удружењу, да би унаприједили пословање и услугу.

- Година која је пред нама биће веома тешка па ћемо морати правити нове планове, да бисмо могли искалкулисати да у сваком моменту има довољно хране за све - рекао је Субашић, који је још једном позвао све људе доброг срца да се укључе у њихове акције.

У “Мозаику пријатељства” у којем дневно праве између 600 и 800 оброка, Субашић каже да је у самом раду једна чињеница посебно интересантна, а која до сада није била.

- Ријеч је о томе да се веома много људи појављује и тражи помоћ од нас, а не жели да буде виђено. Када видите те људе на основу изгледа бисте рекли да им помоћ не треба, али реалност је много другачија - рекао је Субашић.

Подсјетио је да је током ове године прошло већ много празника због којих су правили свечане ручкове, али су за сваки мислили да од тога не може боље и да не може више људи доћи.

- Ипак се показало другачије, само за Божић је било између 450 и 500 људи, на ручку. Нисмо их могли све ни смјестити па су неки стајали и испред удружења и јели из руку - рекао је Субашић.

Додао је да је атмосферу уљепшала музика уживо те истакао да је у односу на годину раније божићном ручку присуствовало за око 200 људи више.

- Презадовољан сам како је све прошло, јер мало је ко очекивао да ћемо успјети да све прикупимо. Посебно смо поноси што је кроз сваки ручак подијељено између 300 и 500 пакета, што је на крају око 3.000 пакета основних животних намирница - рекао је Субашић, додајући да је ручак за Божић реализован захваљујући “Поштама Републике Српске”, које су изнијеле све трошкове.

Волонтери

Мирослав Субашић каже да је у “Мозаику пријатељства” увијек потребно нових волонтера.

- Сваки пут позивамо људе да дођу и придруже нам се, јер свака нам је помоћ значајна, а водимо се тиме да ко год дошао добро нам дошао - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана