Мотори за уживање деценијама језде градом

Јасмина Перишић
Мотори за уживање деценијама језде градом

Бањалука - У мору двоточкаша који доласком прољећа зује градским улицама, свако ко иоле зна шта је синоним за стил, моду и италијанску елеганцију, увијек ће примијетити "веспу". Тако ће популарни мотори за уживање у суботу продефиловати градом на отварању своје сезоне.

Веспа клуб Бањалука, који броји тридесетак активних чланова, организује поменуту смотру под мотом да најпознатији градски мотоцикл нису засјенили ни нови ни брзи мотори.

Један од најстаријих чланова клуба Живко Голић (68) каже да је популарност "веспи" у Бањалуци почела шездесетих година прошлог вијека.

- Тада је било врло тешко приуштити себи тако лијеп мотор. То је могла само градска елита, а ми млађи смо посматрали "веспе" и маштали да једног дана будемо дио тог свијета. Они који возе "веспу" вјечно остају вјерни овом моделу. То је једини мотор који се скоро никада не појављује у огласима и увијек држи на цијени и деценијама језди градом - прича Голић.

Истиче да је у граду на Врбасу овај мотор и те како популаран.

- Једну од првих "веспи" у Бањалуци возио је професор физичког васпитања и легенда бањалучког спорта Анте Шјор Фригановић. "Веспу" су возили и браћа Станивуковић, рукометаши који су били у Њемачкој, Бране Вучић, који је и данас активан возач, иако има 72 године. У ову групу спада и доктор Рајачић, чији је син Александар предсједник Веспа клуба Бањалука. Да се љубав преноси са кољена на кољено потврдио је и Александров син, који је најмлађи члан нашег клуба - рекао је Голић.

Истиче да је прву "веспу" купио 1970. године, по доласку из војске и са тадашњом дјевојком, а садашњом супругом, на њој обишао бројне дестинације и провео најромантичније тренутке.

- То је био модел "гранд спорт" од 120 кубика. Другу "веспу" сам купио пред рат 1987. године. Она има 200 кубика, а возим је и данас - прича Голић.

О квалитету ових мотора причао је и Драган Вукоман, један од оснивача клуба и први овлашћени продавац и сервисер "пјађо" програма у Бањалуци.

- "Веспа" је најбољи и најљепши двоточкаш. То је мотор за уживање, који има од 50 до 200 кубика, са максималном брзином од 170 километара на час. Читав живот радим њене поправке и рестаурације па могу да тврдим да за "веспу" која је у уредном стању власник не издваја више од десет КМ годишње за одржавање. Сервиси скутера и новијих модела коштају око 1.000 КМ - рекао је Вукоман.

У Веспа клубу Бањалука истичу да је окупљање власника и љубитеља ове врсте двоточкаша у суботу, у 10 часова, у кафе-бару "Атос" у Новој вароши.

- Одатле крећемо у промотивну вожњу градом, све до Ронилачког клуба "Бук" у Српским топлицама. У 12 часова ћемо уприличити изложбу "веспи" на Тргу Крајине - рекао је Рајачић.

"Оса"

Прва "веспа", што у преведу са латинског значи "оса" произведена је након Другог свјетског рата, 1946. године. Дизајнирао ју је Италијан Енрико Пјађо, као мотоцикл прикладан за кретање по оштећеним и срушеним италијанским градовима. "Веспа" је стекла популарност у Холивуду, док су је на филмском платну возили Грегори Пек и Одри Хепберн у филму "Празник у Риму". Након њих и бројни славни глумци попут Ракел Велч, Хенрија Фонде, Антонија Бандераса...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана