Мотоциклисти сију страх улицама

Данијела Стоканић
Мотоциклисти сију страх улицама

Бањалука - Јурњаве снажним мотоциклима, али и извођење акробација по градским улицама слике су које се често могу видјети на градским улицама. Зато и није чудно што пјешаци, али и возачи аутомобила, зазиру од мотоциклиста.

Грађани се жале да су им градске улице тркалишта, посебно широки булевари у насељима Борик и Старчевица, као и аутопут Бањалука - Клашнице.

- Оно што раде мотоциклисти је страшно. Није битно које је доба дана, када додају гас на свом двоточкашу јечи пола града. Мени је чудно што јурцају поред сједишта МУП-а Републике Српске и саобраћајне полиције, Булеваром Десанке Максимовић, а нико их не зауставља. Неку ноћ сам гледао својим очима како се два мотоцикла тркају и пролазе кроз црвено свјетло на семафору. Не разумијем како их није страх да ће изгубити главу или убити неког таквом вожњом. Често се могу видјети како возе на једном точку и изводе егзибиције на мопедима - рекао је становник улице Стевана Првовенчаног на Старчевици Михајло Стојковић.

Како су објаснили у Центру јавне безбједности Бањалука, за осам мјесеци 2015. године санкционисано је 149 мотоциклиста.

- За оне који прекрше саобраћајне прописе казне се креће од 100 до 300 КМ. Такође, несавјесни возачи могу бити кажњени и са два казнена бода, те забраном управљања мотоциклом и до шест мјесеци за такозвану "насилничку вожњу" - објаснила је портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић.

Према њеним ријечима, уколико возач чињењем овог прекршаја почини саобраћајну несрећу биће кажњен са новчаном казном у износу од 300 до 1.000 КМ, четири казнена бода и забраном управљања моторним возилом у трајању и до шест мјесеци.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић је истакао да овај проблеми није од јуче.

- Поједини бахати мотоциклисти угрожавају не само свој већ и животе пјешака и осталих учесника у саобраћају. Кад се упореде возачи мотора са возачима путничких возила може се рећи да двоточкаши знатно учествују у саобраћајним несрећама. Требало би завести више реда, јер возачи мотоцикла и мопеда сију страх улицама - казао је Јаћимовић

С друге стране, возачи мотоцикла истичу да се придржавају саобраћајних прописа те да има неодговорних појединаца који изводе егзибиције и јурцају мотоциклом.

- Прави бајкери никада у граду не крше саобраћајне прописе. Возе брзином која је дозвољена, а на ауто-путевима и на мото-стазама дају себи одушка. Исто тако никада правог бајкера нећете видјети да вози на једном точку или прави егзибиције, као ови младићи на мопедима. Неодговорни појединци само бацају љагу на нас истинске љубитеље вожње на мотоциклима - рекао је један од градских бајкера, који није желио да му име објавимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана