Мост у бањалучком насељу Дервиши нико не обилази као да је миниран

Јасмина Салопек
Мост у бањалучком насељу Дервиши нико не обилази као да је миниран

БАЊАЛУКА - Грађевински материјал, рупе на путевима и прашина свакодневица су мјештана насеља Дервиши због изградње новог моста преко ријеке Широка, а који су почели у јулу.

Незадовољни мјештани овог насеља обратили су се редакцији “Гласа Српске” са примједбама како радови трају готово четири мјесеца, а раднике и машине су видјели свега десетак пута.

Изградња моста у овом бањалучком насељу проузроковала је многе проблеме, јер је саобраћај усмјерен на многе друге правце и обилазнице. Како кажу, дио возила саобраћа кроз дворишта мјештана, поред ауто-праоница или кафића.

Екипа “Гласа” била је на лицу мјеста те се увјерила да су услову за саобраћање возила готово немогући, јер када уском уличицом наиђу два камиона или аутобус, настаје општи хаос и гужва. Због свега тога се стварају километарске колоне. Мјештанка Јела Ш. коју смо срели на улици рекла је да се нада да ће градња моста бити брзо завршена, јер нема смисла да све траје дуго за тако мали дио пута.

- Прије би направили мост на Пељешцу него ових 13 метара. Возачима аутобуса је веома незгодно да овуда превозе путнике. Дешава се да возила заглаве у споредној улици па настане колона - рекла је ова мјештанка.

Она је истакла да је рок првобитно био до краја ове године, али међу мјештанима круже приче да су пролонгирали за фебруар 2024. године.

- Нема смисла да прво обећају једно, а онда схвате да су били преамбициозни и промијене у нешто друго - додала је она.

Мост је многима био пречица до посла, продавница или кућа, а сада им, како кажу неки мјештани, умјесто 15 треба и до 30 минута да би дошли од тачке А до тачке Б.

- Радника више нема него што их има на градилишту. Грађевину нико не обилази, као да је минирано. Видимо их на пет дана па их онда не виђамо по 10 или 15 дана - навела је Горица П.

Додала је да на том дијелу обилазнице често долази до саобраћајних несрећа због великих гужви и нестрпљења возача.

- Људи су нервозни, журе, јурцају и онда се само зачује шкрипа гума или неки туп ударац - навела је она.

Како каже, откако је почела изградња моста настао је општи хаос у саобраћају.

У Одјељењу за саобраћај и путеве рекли су да неће бити пробијања рокова те да су до сада завршени обални стубови.

- У току су радови на изради оплате армирано-бетонске плоче моста. Поред обалних стубова, завршени су опорци и други радови неопходни да почне реализација армирано-бетонске плоче - навели су из надлежног одјељења.

Безбједност

Након изградње моста у насељу Дервиши биће успостављена квалитетнија саобраћајна комуникација у том дијелу града, а прије свега повећана безбједност за пјешаке и бициклисте.

Раније је најављено да мјештане овог дијела града очекује до сада највећи инвестициони циклус у вриједности од око три милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана