Моравскa улицa у Кумсалама: Вода са депоније наноси смеће на улицу

Јасмина Перишић
Моравскa улицa у Кумсалама: Вода са депоније наноси смеће на улицу

Бањалука - Мјештани Моравске улице у насељу Кумсале огорчени су јер већ двије године кубуре са блатом и водом која се слива на улицу са оближње депоније грађевинског отпада.

Петнаестак мјештана жалило се редакцији "Гласа Српске" јер, како кажу, надлежне комуналне институције не предузимају било шта да поменути проблем буде ријешен.

- На депонију, која се налази на приватној парцели, камиони одлажу све врсте грађевинског отпада, који искипавају одмах уз асфалтни пут у који смо уложили властита средства. Са те депоније се прљава вода слива и поплави улицу. То је поготово евидентно када падне киша. Не знамо чији камиони одлажу отпад, али смо једно вријеме често виђали камионе предузећа "Гранде Тривић" - рекао је становник Моравске улице Ђуро Станојевић.

Како је истакао, због проблема који је евидентан већ двије године жалили су се и комуналној полицији.

- Комунални инспектори су долазили бар 20 пута и никада се ништа није промијенило. Не вриједи више ни да их зовемо, али неко мора да реагује. То јесте приватни плац, за који очигледно нико не мари док ту долазе разни камиони. Чим киша падне, од прљавих трагова гума и локава које нарасту и до десетак центиметара мучимо се да дођемо до својих кућа. Постављамо камење преко којег скакућемо да бисмо могли проћи - казао је Станојевић.

Његов комшија Мићо Вујмиловић каже да је најгоре у јесен и зиму када земља омекша.

- Највише ми је жао дјеце која иду у школу. Сва се запрљају чим наиђу поред депоније. Нама није битан изглед те парцеле, за коју не знамо ни чија је нити нас занима. Нека одлажу отпад, али нека га одмакну од главног пута и направе канал да се вода слијева у њега, а не по путу - каже Вујмиловић.

Из Комуналне полиције су рекли да у скорије вријеме није било пријава грађана због овог проблема.

- То је грађевинска депонија која са налази на приватној парцели чији је власник предузеће "Трио трејд" - рекли су у Комуналној полицији.

У "Трио трејду" тврде да немају никакве везе са том парцелом нити са отпадом који се тамо одлаже.

Директор предузећа "Гранде Тривић" Томислав Тривић рекао је да је некада одлагао шљунак на тој парцели, али да то не ради више јер је купио плац за те намјене прије више од годину.

- Мени је тај плац бесплатно уступило једно старо транспортно предузеће, које је касније тај плац продало. Не знам коме, али, у сваком случају, власник не брани да се тамо прави депонија или можда није ни упознат с тим. Евидентно је да камиони и даље ту довозе отпад, али то сигурно нису моји камиони - казао је Тривић.

Бетон

Ђуро Станојевић се пожалио да се на ливади недалеко од депоније перу и цистерне из оближње фабрике бетона.

- Цистерне расипају бетон около, а дио бетона је завршио и на бициклистичкој стази близу надвожњака, гдје је и отврднуо. И комшија и ја смо пали са бицикла због бетонских испупчења на стази - казао је Станојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана