Могућ штрајк у бањалучким вртићима

ГС
Могућ штрајк у бањалучким вртићима

БАЊАЛУКА - На састанку Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање кулминирало је незадовољство радника због тога што још увијек није дошло до повећања плата и што није потписан нови колективни уговор за раднике Центра, те би већ сљедеће седмице радници могли ступити у генерални штрајк.

Састанак је одржан у четвртак увече, а како је „Независним“ потврдила Сњежана Маркић Стојаковић из синдиката Центра за предшколско васпитање и образовање, радници више немају стрпљења, те су изразили огромно незадовољство и сходно томе ће се сљедеће седмице одржати састанак Синдикалног одбора.

-На основу ставова и мишљења радника донијеће се одлука да ли ће се ступити у штрајк или не. Не бих да прејудицирам, с обзиром на то да није одржан састанак, али уколико до тога дође, вртићи би могли престати са радом -истакла је Маркић Стојаковић.

Према њеним ријечима, овај штрајк ће се одржати како то закон и предвиђа, али да ће о истом имати више информација након састанка.

Директор Центра за предшколско васпитање Јелена Куртиновић је кратко рекла да није упозната с тим, а на питање да ли постоји могућност да ће вртићи престати са радом, казала да не зна на коју врсту штрајка се мисли, односно који је облик штрајк, те да исти не може ни коментарисати.

Савјетник градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић-Бањац је казала да је потребно да Скупштина града усвоји ребаланс буџета у што скоријем временском периоду како би радницима Центра за предшколско васпитање и образовање била повећана плата.

-Град је одмах пристао да Центру за предшколско васпитање и образовање, као и осталим градским установама, повећа плату, то је био њихов захтјев. Град је средства обезбиједио, али већ мјесецима се чека да Скупштина града прихвати Нацрт, а након тога и ребаланс буџета, да и технички одобри тај новац и да се радницима повећају плате - поручила је Савић-Бањац.

Сједница Скупштине Града на чијем дневном реду ће се наћи Нацрт ребаланса, заказана је за уторак, 25. октобар са почетком у девет часова.

Васпитачи у свих 30 бањалучких вртића су 21. септембра одржали једночасовни штрајк упозорења, јер су, како кажу синдикални представници, плате васпитача испод просјечне у Српској и то без повећања чак 17 година.

Тада су истакли да радници дају свој максимум у раду са дјецом, али да за узврат не желе да угрозе своје достојанство, као и да ће у томе бити истрајни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана