Мобилним камерама против дивљих депонија

Александра Тодоровић
Мобилним камерама против дивљих депонија

БАЊАЛУКА - Непрописно одлагање отпада проблем је с којим се град бори годинама, а тренутно најкритичније подручје на којем несавјесни појединци бацају смеће налази се код аутобуског стајалишта у Лазареву, гдје се окреће аутобус на траси 13А.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар казао је за “Глас Српске” да се постављање мобилног система надзора показало као најбоље рјешење, али да због проблематичне локације у Лазареву није лако наћи адекватан начин да камера сними починиоце.

- Због техничких проблема тешко је поставити мобилну камеру на правом углу у Лазареву. То нам је горући проблем и настојимо да га у што скоријем периоду ријешимо - рекао је Билчар.

Видео-надзор успостављен је на више локација на којима је забиљежена појава да несавјесни грађани, па чак и поједина предузећа, на непрописан начин одлажу кабасти и грађевински отпад те бијелу технику.

- Ради се о савременим системима видео-надзора који покривају подручја у реалном времену, а записи са камера се свакодневно прегледају и шаљу Одјељењу комуналне полиције на даље поступање - истакао је Билчар.

Системи су постављени и на Крчмарицама, у Драгочају, у улици Франа Супила те на почетку надвожњака према “Меридијану”.

- Истакнути су знакови који упућују на то да је забрањено непрописно одлагање отпада и да је подручје под видео-надзором - рекао је Билчар те додао да је планирано постављање још три система у најкритичнијим насељима.

Билчар је казао да је разумљиво да је грађанима скупо да ангажују камион “Чистоће”, који би одвезао можда само један тросјед, фрижидер или телевизор, и зато је у договору са овим предузећем направљена могућност да по цијени од десет КМ, на позив грађана, буде одвезен отпад из куће или дворишта.

- Довољно је позвати “Чистоћу”, уплатити износ од десет КМ са ПДВ-ом и они ће одвести отпад на депонију. Мислим да је то добра цијена, нарочито ако узмемо у обзир да се шест марака плаћа депоновање на Градску депонију - наводи Билчар.

Ипак, ова могућност није дала жељене резултате па је град наставио борбу са несавјесним загађивачима постављањем система видео-надзора.

- Постављањем мобилних камера смањене су количине отпада на одређеним локацијама гдје се оне налазе, али су се починиоци преселили у друга насеља, гдје нема надзора - закључио је Билчар.

Најавили су да ће се у наредним данима још интензивније борити против дивљих депонија путем ванредних надзора комуналне полиције.

Акција

Из Одјељења за комуналне послове подсјећају да је у прољетној акцији уређења града, у којој су грађани имали прилику да се бесплатно ријеше кабастог отпада, прикупљено више од 410 тона смећа.

- Двије дивље депоније на Лаушу и у Чесми су уклоњене у настојању да буде ријешен проблем који на овим локацијама због несавјесних појединаца траје већ годинама - казали су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана