Млијечни зуби веома важни за здравље

Невена Рељић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Служба за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Бањалука пружа услуге превентивне, дјечје и опште стоматологије, а једини у Српској имају и амбуланту за пацијенте позитивне на “ковид”.

Начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту др Зоран Гвозден рекао је за “Глас Српске” да је ова амбуланта смјештена у ОШ “Вук Караџић”.

- Пацијенти позитивни на вирус корона могу заказати преглед позивом на бројеве 051/247-362, 051/247-341, 051/247-334 и 065/671-702, а интервенције обављамо у школској амбуланти - рекао је Гвозден. Нагласио је да у склопу Службе за стоматолошку здравствену заштиту ради девет амбуланти дјечје и превентивне стоматологије.

- Амбуланте су распоређене у девет основних школа на подручју града и пружају стоматолошке услуге дјеци и омладини до 19 година. Вадимо и поправљамо зубе, правимо протезе за исправљање зубића те лијечимо сталне зубе са незавршеним растом коријена и пружамо друге услуге - казао је Гвозден.

Додао је да је највећи проблем код дјеце каријес млијечне дентације.

- Устаљено је мишљење да млијечни зуби нису важни, али они су и те како битни за опште здравље, тако да се морају поправљати. Са дјецом је тешко радити, али и најљепше - рекао је Гвозден.

Нагласио је да услуге конзервативне стоматологије покрива Фонд здравственог осигурања.

- То су, рецимо, услуге поправке и вађења зуба и на њих имају право сви осигураници и то дјеца до 15 година и старији од 65 година бесплатно, као и одређене социјалне категорије, породице погинулих бораца, добровољни даваоци крви... Остали осигураници плаћају 50 одсто учешћа - истакао је Гвозден и додао да служба посједује и савремену стоматолошку лабораторију.

Пружају и комерцијалне услуге из естетске стоматологије и стоматолошке протетике, уз помоћ најсавременије опреме и висококвалитетних материјала.

- Комерцијалне услуге су металокерамичке крунице и мостови, израда безметалних круница и мостова, израда комбинованих протетских радова, тоталне протезе, парцијалне плочасте протезе, парцијалне скелетиране протезе и керамичке љуспице - рекао је Гвозден.

Додао је да грађани ове услуге могу плаћати у 12 мјесечних рата. Цијене су ниже него у приватним стоматолошким ординацијама, а квалитет је врхунски. Гвозден истиче да постоји “фама” да је тешко доћи до стоматолога у Дому здравља, али да то није истина.

- Испред Поликлинике постоји тријажни пункт, гдје треба попунити информативни образац и до нас долазите за десет минута - рекао је Гвозден.

Стерилизација

На иницијативу др Зорана Гвоздена Служба за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља добила је вертикални аутоклав од сто литара.

- Ово је вид најсавременије стерилизације. Све инструменте које користимо при прегледу отпакујемо пред пацијентима, што је још један разлог да нас посјете - рекла је Сњежана Мијић, медицинска сестра у Служби за стоматолошку здравствену заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана