Младост и љепота на матурским паноима

Сања Амиџић
Младост и љепота на матурским паноима

Бањалука - Лијепа и насмијана лица матураната на паноима са фотографијама традиционално у мају украшавају бројне излоге у Господској улици. Они привлаче пажњу и буде емоције код већине пролазника у најпопуларнијој градској улици.

Родитељи, баке, деке, родбина, другари и они који и не познају матуранте радо застајкују поред излога да виде фотографије свршених средњошколаца који крећу на нове стазе живота.

Мару Малешевић затекли смо јуче у Господској улици као загледа у пано са матурантима Гимназије. Каже да је дошла да види слику унуке Милице и њених досадашњих школских другара.

- Бањалука је у прољеће најљепша, а ова наша дјеца, наши матуранти, су истински украс прољећа и града. Они су у најљепшим годинама и лијепо је видјети младост која тек треба да закорачи у живот. Они су наш понос и са ових излога, са матурских паноа сијају наша сунца - казала је усхићена бака Мара Малешевић.

Група дјечака и дјевојчица окупљена око паноа ученика Економске школе каже да су фотографије средњошколаца завршних разреда уљепшале излоге те да је сваки пано лијеп на свој начин.

- Посебно ми се свиђају панои на којима фотографије ученика прате и слике занимања или школе коју су завршили. Ниједан пано није исто дизајниран, што им даје посебну чар. Овако ћемо и ми догодине - казала је ученица трећег разреда Технолошке школе Драгана Мишић.

Њен пријатељ Милош Бошњак је рекао да откако иде у средњу школу радо обиђе паное матураната, јер ће и сам сљедеће године бити препуштен погледу бројних грађана.

- Излагање паноа на оваквим мјестима добра је идеја за промоцију младих људи и треба је слиједити и у наредном периоду - рекао је Бошњак.

На подручју града има 12 државних и четири приватне средње школе, које сваке године на животни пут изведу на хиљаде младих људи. Тај период остаје у сјећању сваког човјека, јер се вријеме када се одраста и постаје пунољетан никада неће поновити.

Матурске вечери

Матуранти свих средњих школа током овог и наредног мјесеца матурским вечерима, које почињу сутра и трају до 5. јуна, обиљежиће крај најљепшег и најбезбрижнијег периода у животу. Први ће на прославу ученици Грађевинске школе, док ће у петак, 15. маја, матурско вече имати Економска школа. Посљедњу у низу прослава матура имаће ученици Центра за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора и Центра “Заштити ме” у петак, 5. јуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана