Млади у авантури упознавања нових култура преко Центара за афирмацију и развој

Јелена Танацковић
Млади у авантури упознавања нових култура преко Центара за афирмацију и развој

БАЊАЛУКА - Упознавање различитих култура, усавршавање језика и вјештина, а прије свега стицање пријатељстава за цијели живот, само су неки од циљева који млади остварују захваљујући Центру за афирмацију и развој.

Ово удружење, које пружа могућност младима да реализују своје идеје, нуди програме културне размјене у 15 држава. Центар за афирмацију и развој заљубљеницима у авантуру помаже да помјерају границе до Америке с једне и Кине са друге стране.

- Током 2020. године одзив је био слаб, јер је све било несигурно по питању граница и ограничења због короне, али током 2021. године, почела је да влада већа заинтересованост за учествовање у културним размјенама. Видно је било да су млади људи били доста опуштенији, спремни да путују и да упознају нове културе -  казала је Јелена Радојчић из Центра за афирмацију и развој.

Многи се питају како изгледа живот широм свијета због тренутне ситуације са вирусом корона, али утисци учесника без обзира на пандемију су одлични, а Бањалучани су пријатељства склопили за цијели живот.

- Имали су прилику да доживе нешто потпуно ново, да се упознају и стопе са новим културама као што су шпанска, њемачка, италијанска, америчка и да то допринесе њиховом личном развоју - нагласила је Радојчићева.

За одлазак је потребно познавање основне културе и језика, а ово удружење пружа управо то - учење њемачког, енглеског, руског, италијанског и шпанског.

- Поред курсева за одрасле, у нашој понуди се налазе и курсеви страних језика за основце узраста од 7 до 14 година.  За студенте и средњошколце смо омогућили попусте, а сви заинтересовани за учење једног од страних језика у нашој понуди добијају од нас бесплатне уџбенике - додала је Радојчићева.

Нагласила је да имају и додатно усавршавање језика углавном због одласка из државе или планирања наставка студија у иностранству, док неки уче због емоција према некој од држава.

- Нажалост, свједоци смо тренутне ситуације у нашој држави, тако да је највећа заинтересованост за њемачки, управо из разлога што људи желе да пронађу посао у Њемачкој или Аустрији. Доста младих осјећа повезаност са Русијом због наше заједничке историје, сличног језика и менталитета - казала је Радојчићева.

Комбинована настава

Корона је донијела промјене у начину рада и када је одржавање наставе у питању.

- Током једног периода смо се пребацили на онлајн наставу у потпуности. Како се ситуација мијењала тако смо се и ми лагано вратили у наше учионице, али смо задржали и могућност да сви заинтересовани који не долазе из Бањалуке имају прилику да уче заједно с нама онлајн - истакла је Јелена Радојчић из Центра за афирмацију и развој.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана