Млади СНСД-а дијелили беџеве у бојама заставе Српске

Срна
Млади СНСД-а дијелили беџеве у бојама заставе Српске

БАЊАЛУКА - Представници Градског одбора младих СНСД-а Бањалука данас су, поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, уручили беџеве у бојама заставе Српске потпредсједницима СНСД-а Жељки Цвијановић и Радовану Вишковићу, те другим високим званичницима ове странке.

Беџеве су добили и потпредсједник ове странке Игор Радојићић, који је и предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука, те члан Предсједништва СНСД-а Драган Лукач.

Догађају код штанда Градског одбора младих СНСД-а Бањалука присуствовали су и високи функционери странке Зоран Тегелтија, Душанка Мајкић, Сребренка Голић, Антон Касиповић.

Радојичић је истакао да је 9. јануар - Дан Републике Српске историјска чињеница без обзира на покушаје оспоравања, који су, како је рекао, политичке природе.

“Таква чињеница се не може избрисати из историје, слагали се са њом или не, и док постоји Република Српска 9. јануар ће бити обиљежаван као дан њеног проглашења. Двадесет осам година је дужи период од трајања бивше Краљевине Југославије. Вјерујем да ћемо трајати и да ћемо обиљежавати 9. јануар - Дан Републике Српске”, рекао је Радојичић новинарима.

Радојичић, који је и градоначелник Бањалуке, поздравио је активности Младих СНСД-а и позвао грађане да се придруже манифестацијама које ће се сутра дешавати у Бањалуци, паради у центру града која се већ традиционално одржава у 12.00 часова.

Предсједник Градског одбора младих СНСД-а Бањалука Александар Бурзаковић рекао је да млади ове странке у цијелој Српској данас организују уличне акције у оквиру које дијеле беџеве у бојама заставе Републике Српске.

“Веома је важно да обиљежимо 9. јануар и да покажемо важност тог датума за све нас. Организација младих СНСД-а у Бањалуци покренуће иницијативу да један од већих објеката институција који буде грађен у Бањалуци носи назив 9. јануар, за шта смо добили подршку градоначелника Бањалуке и републичких власти”, рекао је Бурзаковић.

Он је нагласио да 9. јануар треба обиљежавати сваке године и све масовније.

Република Српска сутра слави 28. рођендан. Основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана