Млади кувари “Даун синдром центра” освојили златне медаље у Москви: Упорношћу и трудом побиједили стигму

Маја Станојевић
Млади кувари “Даун синдром центра” освојили златне медаље у Москви: Упорношћу и трудом побиједили стигму

Млади кувари из “Даун синдром центра” Бањалука заблистали су други пут на Међународном гастрономском фестивалу у Москви те освојили прво мјесто у категорији студената, на тему “Васкрс у моме граду”.

На фестивалу су учествовале све православне земље, међу којима је било 400 награђених. Према ријечима директора “Даун синдром центра” Зорана Јелића, такмичење је одржано путем онлајн платформе због тренутне епидемиолошке ситуације.

- На овом фестивалу је заблистало и однијело побједу шест младих кувара са бројним васкршњим специјалитетима. Поново смо срушили стигму те послали поруку да Даунов синдром није болест, него стање. Постигнути успјех не значи само онима који су освојили злато него свим особама са Дауновим синдромом широм свијета, као и њиховим родитељима - казао је Јелић.

Он је истакао да су монахиње из манастира Гомионица помогле младим куварима да науче правити ове васкршње делиције те да заблистају на овом фестивалу. 

- На такмичењу смо се представили кратким видеом у којем су приказали како праве и сервирају васкршње специјалитете. Наши млади кувари су припремили јагњећу супу, печеног пијетла који се узгаја и прави само за ову прилику, као и традиционалну српску питу гибаницу са сезонском салатом - прецизирао је Јелић и додао да су поред тога правили шапе и штрудле с пекмезом.

Ово такмичење су већ 14. пут организовали Руси, а има за циљ чување традиционалних православних обичаја.

- “Даун синдром центар” за спровођење програма “Социјалне рехабилитације” добио је признање и повељу шест кувара града Москве те заслужено прво мјесто. Овом приликом су нас позвали да крајем јуна презентујемо наш програм “Социјалне рехабилитације” те да наших шест глумаца одигра чувену представу “Мали принц” у Москви - рекао је Јелић.

Истакао је да ће овом приликом бити премијерно приказан и први дугометражни филм који говори о животу особа са Дауновим синдромом и нашој социјалној рехабилитацији.

 Повеља Ђајићу

Представници “Даун синдром центра” Бањалука уручили су у петак генералном директору Универзитетског клиничког центра Републике Српске Влади Ђајићу Повељу амбасадора особа са Дауновим синдромом због његове дугогодишње несебичне подршке.

Повељу амбасадора особа са Дауновим синдромом је као знак захвалности и уважавања Ђајићу уручило десет особа са Дауновим синдромом из Бањалуке, Приједора и Лакташа. Директор “Даун синдром центра” Зоран Јелић уручио је Ђајићу и протокол саопштавања дијагнозе Дауновог синдрома приликом рођења дјетета. Ђајић је рекао да је за хумани рад добио бројна признања, одликовања и медаље, али да му је ово посебно и једно од најдражих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана