Млади бањалучки шахиста Максим Савановић међу 100 најбољих кадета на свијету

Aнадолија
Млади бањалучки шахиста Максим Савановић међу 100 најбољих кадета на свијету

БАЊАЛУКА - Максим Савановић, петнаестогодишњи шахиста из Бањалуке иако тек око три године озбиљније игра шах већ је доспио међу 100 најбољих кадета на свијету, а планира да на ранг-листи Свјетске шаховске федерације (ФИДЕ) буде у топ 20 кадета у категоријама блиц и рапид, као и да у овој години постане ФИДЕ мајстор.

Са шахом се сусрео у породици, преко деде и оца Александра Савановића који је интермајстор.

- Видио сам како они играју па сам и ја кренуо и онда се даље наставило занимање за шах-  истакао је овај младић који тренира у Шах клубу Бањалука код тренера Даниела Милекића.

Његова љубав и интересовање за шах развијали су се спонтано.

- Знао сам и од раније правила, али није ме занимало негдје до прије три године. Онда су кренули турнири и желио сам напредовати, још више играти - каже Максим.

Према његовим ријечима постоје листе према годинама и по категоријама у шаху. Према категоријама имају три рапид, блиц и стандард, а у односу на вријеме, блиц је најбржи, стандард најдужи, а рапид у средини.

- У те двије категорије до 16 година на свијету сам у једној око 60. мјеста то је рапид, а у блицу око 70. мјеста. Сад бих се требао још попети када ми урачунају поене из овог мјесеца - казао је млади шахиста.

За прошлу годину, због пандемије коронавируса, каже да је била баш тешка, јер се скоро пола године није могло играти. Савановић се нада да ће по броју турнира ова година бити много боља.

- То се сад још не зна за те стандардне турнире, али могао би на блиц и рапид листи покушати доћи до топ 20 до краја године и од стандардних резултата да освојим титулу ФИДЕ мајстора -  изнио је своје планове.

На питање колико је далеко од титуле ФИДЕ мајстора објаснио је да му је за то потребно око 2.300 рејтинг бодова, а тренутно има више од 2.000, па сматра да то и није толико далеко. Код шаха га вели привукао такмичарски дух.

- Такмичарски дух највише, волим појединачне спортове, а и генерално анализа ме привукла, начин борбе, начин размишљања, некако све ми је легло - наглашава талентовани Савановић.

Овај ученик првог разреда Гимназије каже да некако стиже завршити све своје обавезе, али и да ставља шах на прво мјесто. Седмично вријеме које мора бити посвећено шаху зависи од више фактора.

- Све зависи од других обавеза и турнира, на примјер, то некад може бити три до четири сата дневно, некад више некад мање, али пред турнире радим мање јер не желим да се заситим док на примјер када је распуст радим можда читав дан у шаху, али није то сада озбиљан рад него просто проводим вријеме за шахом - рекао је он.

Истакао је да шах није заступљен колико је прије био, а и да мало његових вршњака игра шах.

- Заступљен није толико, прије је то било, за вријеме Југославије, пуно боље за шах. Сад је то мање, али се враћа тренд јер се модернизовало преко интернета, али генерално слабо. Ја не знам пуно вршњака да се баве тиме из Бањалуке - казао је Савановић.

Сматра да постоје разне сатисфакције за оне који се посвете овој игри.

- Све је то занимљиво када се крене у шах професионално, прво што се доста путује, упознају се други људи, имају и разне награде. Све је то занимљиво и тај однос према игри, све то понесе некако - каже млади шахиста.

О својим даљим плановима за будућност каже да му је нормално да узме титулу велемајстора.

- За то треба доста рада, али планирам само да играм и да се борим, па да видим како ће то ићи. Могло би се то негдје с 20 година узети, али све то зависи, неко постане млађи неко старији, није пресудно – закључује Максим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана