Младен Илић, предсједник Скупштине града, за “Глас Српске”: Потрошену годину тешко ћемо да надокнадимо

Дарко Момић
Младен Илић, предсједник Скупштине града, за “Глас Српске”: Потрошену годину тешко ћемо да надокнадимо

Након што је прошао период адаптације на нову политичку ситуацију у граду, који је трајао седам-осам мјесеци, ушло се у неки мирнији ток и тек ћемо видјети да ли ће бити резултата, али Бањалучани не могу бити задовољни оним што су гледали у протеклој години.

Казао је ово у интервјуу за новогодишњи број “Гласа Српске” предсједник Скупштине града Бањалука и функционер СНСД-а Младен Илић.

Он је додао да због свега што се дешавало протекла година заслужује назив - потрошена.

- Потрошена и политички и када је ријеч о реализацији пројеката и свему другом што је требало да се уради. Уз најбољу вољу и разумијевање и чак када би све ишло онако како хоћемо, тешко да ћемо надокнадити потрошену годину - каже Илић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Када говорите о том периоду адаптације, градоначелнику као да је требало времена да се из улоге опозиционара пребаци у улогу некога ко је власт?

ИЛИЋ: И сам градоначелник је то признао. Много лакше је бити опозиција, ходати по селима и критиковати власт, а друга ствар је када се од вас очекује да све те ствари ријешите. Бојим се да градоначелник тренутну функцију посматра само као период до неких наредних циљева.

ГЛАС: Скупштина града никад није била више присутна у јавности као у протеклој години. Је ли то добро или лоше и ко је за то “крив”?

ИЛИЋ: Ми смо знали да ће бити тако. Градоначелник, који у свом дјеловању и политици много полаже на гледаност, такав начин дјеловања је преселио у градски парламент. Због тога је у неким моментима и неким понашањем деградиран градски парламент, јер је због појединаца знала отићи ружна и погрешна слика из парламента. У ходницима Градске управе нису баш такве слике, јер када се угасе камере, сви спусте тон, али то грађани не виде, они виде онај други дио који је знао бити и јако мучан.

ГЛАС: Да ли је јавност стекла добру или лошу слику о градском парламенту?

ИЛИЋ: Природно је да постоји велико интересовање јавности, али не може се дати генерална оцјена да ли је слика која је отишла добра или лоша. Грађани ће доносити суд и сигуран сам да ће правити разлику између појединаца, без обзира на то којој политичкој опцији припадају.

ГЛАС: Који је најзначајнији акт који је изашао из Скупштине, ако се не рачуна буџет?

ИЛИЋ: Углавном је све уско везано за финансије и одређена давања. У неким популистичким методама и једне и друге стране довели смо себе у ситуацију да смо добар дио новца подијелили народу кроз једнократна давања, за превоз пензионера, бесплатне уџбенике или нешто треће. Дакле, нетипично за раније године новац је на тај начин дат народу, а како ће народ то да схвати, показаће избори. У сваком случају, дошло је до одређених промјена у начину функционисања града, али не могу посебно да издвојим ниједан скупштински акт.

ГЛАС: Како одговарате на примједбе да је због тих једнократних давања, Градска управа претворена у центар за социјална давања?

ИЛИЋ: Овај сазив градске Скупштине упао је у те популистичке методе које је и у рад Скупштине, али и уопште у политичко дјеловање унио градоначелник. Скупштинска већина је одлучила, да тако кажем, да на то одговори амандманима који су ишли у правцу једнократних давања. На то смо били мотивисани и свим оним кроз шта су прошли здравствени радници, тако да једнократна помоћ представља и један вид захвалности за жртву коју подносе. Драго ми је када видим да су се и друге локалне заједнице повеле за нашим примјером.

ГЛАС: Какви су генерално односи на релацији Скупштина - градоначелник?

ИЛИЋ: Сваки градоначелник мора преговарати са скупштином. У Бањалуци су 20 година били из исте структуре, па су градоначелници опет преговарали и уважавали Скупштину и поједине одборнике. Бојим се да је нова администрација сматрала да може преко кољена ломити неке ствари и да им Скупштина неће бити потребна. С друге стране, знам да није уобичајено да већина недоласком бојкотује рад парламента, али ми смо то урадили само да покажемо да принцип уцјена и пријетњи није нормалан.

ГЛАС: Градоначелник је усвајање ребаланса буџета без гласова СНСД-а назвао већом побједом од побједе на изборима. Како то коментаришете?

ИЛИЋ: То је била једна “вин-вин” ситуација за градоначелника, јер су биле могуће двије могућности. Једна је да се усвоји ребаланс и омогући му се управљање средствима, а друга је да се не усвоји и да он говори како га Скупштина опструише. Усвајањем ребаланса лоше управљање градом је испеглано.

ГЛАС: Да ли је гласање одборника СП-а и УС-а за ребаланс пореметило односе у коалицији?

ИЛИЋ: Покренуло је одређена питања, али заиста није нарушило односе и све то је “легло на своје”. Ми смо и на ранијим сједницама различито гласали по одређеним тачкама. Било би неприродно да то постане пракса, али свједоци смо да то није тако.

ГЛАС: Како мимо камера и између сједница функционишу предсједник Скупштине и градоначелник?

ИЛИЋ: Ми немамо неку сталну комуникацију, али функционишемо. Сматрам да би та комуникације могла да буде боља и да би тиме и послови које радимо били квалитетнији. Ја лично нисам препрека за тако нешто.

Кампања

ГЛАС: Улазимо у изборну годину, како ће то утицати на функционисање града?

ИЛИЋ: Имам осјећај да кампања у Бањалуци није уопште престајала, јер је цијела ова година дјеловало као кампања. Изборна година ће додатно уморити грађане, поготово у Бањалуци, неће бити нимало једноставна када видимо све што се дешава на свим нивоима власти. Из угла функције на којој се налазим, нећу дозволити да скупштинска говорница буде било чија трибина и мјесто гдје ће водити кампању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана