Младе муче насиље и анксиозност

Сара Бојанић
Младе муче насиље и анксиозност

БАЊАЛУКА - Савјетодавна линија за дјецу и младе “Плави телефон” од почетка године запримила је више од 1.100 позива и више од 250 пријава путем чет савјетовања, а забиљежене су четири пријаве насиља.

Казала је то за “Глас Српске” координатор рада “Плавог телефона” Маја Ковачевић те додала да су насиље, анксиозност, самоповређивање и суицидалне мисли најчешћи разлози због којих се дјеца и млади јављају овој савјетодавној линији.

- Код дјеце се позиви најчешће базирају на породичним односима, на односима са вршњацима, проблемима у школи, сексуалном и репродуктивном здрављу. Одрасли често зову и због ситуација које нису личне природе, неријетко позову да пријаве случај у име неког другог - рекла је Ковачевићева.

У току прошле године на број телефона 080 05 03 05 пријављена су 32 случаја насиља.

- Забиљежено је шест пута више пријава у односу на 2020. годину када је забиљежено само шест случајева насиља - казала је Ковачевићева.

Истакла је да је током пандемије корона вируса дошло до повећања броја позива.

- Забиљежено је седам пута више позива у односу на период прије пандемије. Наши корисници се свакодневно налазе у неизвјесности. Изненадно прилагођавање новонасталној ситуацији довело је до појаве хроничног стреса, што је подлога за даље развијање анксиозности и депресије - додала је Ковачевићева.

Казала је и да појединци немају довољно слободе и храбрости да воде дуже разговоре путем телефона, што их је подстакло да осмисле и чет савјетовање.

- У току прошле године забиљежено је око 10.700 позива и око 1.200 питања путем мејла и чета. Нешто је учесталије чет савјетовање, јер су путем чета сви разговори анонимни па су дјеца слободнија да се обраћају тим путем, за разлику од телефона, гдје чешће позивају одрасли - казала је Ковачевићева.

Додала је да су у “Плавом телефону” запослене стручне особе.

- Имали смо позиве грађана који су били скептични јер нису знали са ким разговарају и како им можемо помоћи. Тренутно су запослена два психолога која одговарају на позиве и поруке доспјеле путем чета. Ту је и 25 волонтера-савјетника који су углавном дипломирани психолози, педагози и социјални радници - рекла је Ковачевићева.

Додала је да конкурси за волонтере буду расписани по два пута годишње, а заинтересовани о свему буду благовремено обавијештени.

Годишњица

“Плави телефон” је недавно обиљежио девет година постојања са 33.010 позива, више од 2.000 разговора путем и-мејла и чет савјетовања, 19.555 волонтерских сати и 143 пријаве насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана