Млада умјетница Драгана Кузмановић израђује накит: Лутање свијетом маште ствара уникате

Маја Станојевић
Млада умјетница Драгана Кузмановић израђује накит: Лутање свијетом маште ствара уникате

БАЊАЛУКА - Ручно рађене минђуше, огрлице, прстење али и обиљеживачи за књиге, производ су маште и умјешности младе Бањалучанке Драгане Кузмановић.

Прича о њеном креативном свијету почела је прије четири године када је ова двадесеттрогодишња умјетница кренула да прави накит, како каже “за своју душу”.

- Све је почело тако што у продавницама нисам могла да нађем занимљив накит који бих носила, па сам ушла у авантуру прављења накита.  Настојала сам  да реализујем креативне идеје - рекла је Кузмановићева за “Глас Српске”.

Након што је израдила прве комаде накита и потом их “проносала”, добила је само комплименте од своје околине. Убрзо су стигли и први захтјеви и жеље пријатељица и родбине да и њима направи нешто слично. Убрзо је почела да објављује слике уникатног накита на друштвеним мрежама.

- Оглашавајући се на “Инстаграму” под налогом “Лутајуће креације”, одлучила сам да радом и умијећем усрећим и све друге људе који препознају љепоту - нагласила је ова креативка.

Објаснила је и зашто је своју радионицу назвала “Лутајућа креација”.

- Први разлог је зато што на инспирацију гледам као нешто неухватљиво. Она је у једном тренутку ту, а већ у другом је нема. Други разлог је моја визија да тај накит “залута” широм свијета, што сам дјелимично и остварила - казала је Кузмановићева.

Истакла је како тежи да подари живот сваком детаљу на уникатним производима.

- Основни материјал који користим при изради је кристална смола чије сушење одузима два до три дана. Сваки пут нестрпљиво ишчекујем да одређени комад буде завршен - казала је ова млада Бањалучанка.

Истакла је да прије него што употријеби кристалну смолу, уређује медаљон или калуп уз помоћ цвијећа, биљака или посебно дизајнираних сличица које, када се добро укомпонују са подлогом, представљају право мало умјетничко дјело.

- Често ми пажњу привуче и нека биљка која на први поглед не изгледа примамљиво, а која, на крају, употпуни једну посебну огрлицу, прстен или наруквицу - рекла је Кузмановићева.

Додала је да је недавно почела правити и сопствене калупе што јој омогућава да ствара још необичније креације.

Додала је да се купци углавном траже огрлице по жељи, али да се у посљедње вријеме купују и обиљеживачи за књиге што показује да су књиге још на цијени.

Опирање кичу

За уникате Драгане Кузмановић заинтересовани су многи који цијене умјетност и истински уживају у њој.

- Заинтересовани су људи који су по изгледу и понашању своји и који се одлучно опиру кичу али општеприхваћеним нормама - појашњава млада умјетница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана