Мјештани Залужана петицијом траже улицу без рупа

Јасмина Салопек
Foto: Дражан Поздеровић

Мјештани улице Ненада Костића у насељу Залужани, која је у катастрофалном стању, већ годинама су забринути за безбједност дјеце, али и сопствену јер је због оронулог пута готово немогуће нормално функционисање саобраћаја.

Директорица Основне школе "Јован Дучић" Ранкица Пушић рекла је за "Глас Српске" да су писали петицију за санацију ове улице, која је једна од најдужих у Бањалуци.

- Велика је похвала што санирају улице, али у Залужанима је веома мало урађено, готово ништа. Улица је скроз девастирана и веома уска да се два аутомобила не могу мимоићи, а нема ни тротоар којим би се ђаци и мјешта-ни могли безбједније кретати - рекла је Пушићева.

Према њеним ријечима, проблем представља и канализација која је рађена 2008, а прије двије године, како је рекла, на њену иницијативу са групом људи много кућа је спојено на канализациону мрежу.

- Имамо велики проблем и са отпадним водама током цијеле године. Није битно годишње доба, а најгоре је ка-да су велике кише и сњегови, јер се вода излива из канала и плави улицу - рекла је она и навела да је веома незгодно када поледи и долази до проблема у саобраћају, а посебно су угрожена дјеца.

Како је рекла, аутобус и аутомобил се не могу мимоићи те је учесницима у саобраћају угрожена безбједност.

- У пар наврата смо имали двије веома тешке ситуације и богу хвала што се то завршило без трагичног исхода - казала је она.

Истакла је да су много дописа, као представници школе, написали и послали на адресу Градске управе, тачније Одјељењу за саобраћај и путеве, наводећи да је неопходно проблем ријешити што прије.

- Родитељи сваки дан долазе и моле да се нешто уради и жао ми је што то није ништа до мене и у мојим рукама, али се трудим да се макар нешто покрене у вези са санацијом улице - навела је Ранкица Пушић.

Додала је да је када је сјела у одборничку клупу осјетила да је то велика шанса да нешто уради за Залужане, али и за Бањалуку.

- Мој клуб одборника подржао ме у овој борби тако да смо успјели у буџет да ставимо око 200.000 КМ, али то није довољно, али се надамо да ће се урадити било шта - казала је Пушићева и навела да су скупили 320 потписа мјештана како би почела санација улице, али и да је и дан-данас зову да пруже подршку и потпишу петицију.

Мјештанка улице Ненада Костића рекла је за "Глас" да је срамота за град да је једна од најдужих улица оронула и да постаје калдрма.

- Улица је насељена и има много дјеце, а њихова безбјед-ност је нарушена неодржавањем. Овдје има толико рупа и крпљено је много пута па сада изгледа као макадамски пут - рекла је ова мјештанка која је жељела да остане анонимна.

Према њеним ријечима, она и њене комшије се надају да ће петицијом бити ријешени њихови проблеми.

Макадам у Мотикама

Слична ситуација је и у насељу Мотике, гдје је скоро за-вршен мост, али мјештани сада муку муче са лошом ин-фраструктуром у улици Краља Александра Првог Карађорђевића која је у лошем стању па се и пјешаци и воза-чи жале да им је кретање отежанo.

- Пут је толико узак да се на њему не могу мимоићи два аутомобила, јер је рупа на рупи. Пјешаци се немају гдје склонити кад наиђе ауто. Надлежни су могли бар сани-рати рупе када већ пут не могу проширити - каже мје-штанка Данијела Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана