Мјештани Врбање путују километрима до зубара

Сања Амиџић
Мјештани Врбање путују километрима до зубара

Савјет мјесне заједнице Врбања до краја ове године, у сарадњи са градским властима, упутиће захтјев Дому здравља за отварање стоматолошке ординације при амбуланти породичне медицине у овом насељу.

Потврдио је ово предсједник Савјета ове мјесне заједнице Богдан Марјановић и додао да је разлог томе велики број пацијената који до првог зубара морају ићи више од пет километара.

- У амбуланти породичне медицине Врбања гравитира око 20.000 пацијената из овог али и насеља Дебељаци, Ада и дијела Чесме због чега је у овом дијела града неопходно отварање стоматолошке амбуланте - рекао је Марјановић.

Он је додао да у ОШ "Станко Ракита" у овом насељу такође нема школске стоматолошке амбуланте што додатно отежава ситуацију.

- За сваку ситницу морају ићи у Поликлинику, а тамо су, колико сам упознат, велике гужве и дуго се чека - казао је Марјановић.

Мјештани ових насеља кажу да би отварање стоматолошке амбуланте у овом насељу многима олакшао пут до зубара.

- Због удаљености, људи, посебно старија лица, и не иду зубару, него сами се лијече - казала је мјештанка Аде Смиља Поповић. Она је додала да је неколико пута ишла у Поликлинику гдје је за поправке зуба чекала скоро пола дана.

Стручни сарадник за односе са јавношћу Дома здравља Душица Станковић рекла је да у објектима амбуланти породичне медицине нису планиране стоматолошке амбуланте.

- Када је у питању превентивна стоматолошка заштита у плану је ширење мреже стоматолошких амбуланти у основним школама како би се направио што већи обухват школске популације - објаснила је Станковићева. Она је додала да ће идуће године на подручју града бити отворене нове школске стоматолошке амбуланте, а приоритет ће имати школе које се налазе у насељима која су удаљена од школа у којима Дом здравља тренутно има стоматолошку амбуланту.

Стратегија

У складу са Стратегијом примарне здравствене заштите стоматолошке службе у домовима здравља трансформисале су се у стоматолошке амбуланте за дјечију, превентивну и општу стоматологију.

- У Дому здравља у оквиру стоматолошке службе постоје ове амбуланте док су специјалистичке амбуланте прешле у Завод за стоматологију РС - казала је Станковићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана