Мјештани Пријечана муку муче са инфраструктуром

Јасмина Салопек
Мјештани Пријечана муку муче са инфраструктуром

БАЊАЛУКА - Недавно обновљена саобраћајница у Пријечанима, на чију градњу су мјештани овог насеља чекали готово годину, почела је да пропада, а због клизишта, које се поново појавило, угрожена је безбједност учесника у саобраћају.

Мјештани кажу да је улегнуће велико те да, ако аутомобил наиђе мало брже, може да дође до саобраћајне несреће, јер возачи на оваквом путу лако губе контролу над возилом.

Становница Бањалуке Марија Лакић рекла је за “Глас Српске” да је минулог викенда ишла на излет према овом насељу те да се изненадила када је наишла на улегнуће.

- Налетјела сам аутомобилом на пукотине на коловозу које су ме избациле у другу траку. Срећом нико није наишао из супротног смјера, а не желим ни да помишљам шта је могло да се деси - испричала је Лакићева.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац истакао је за “Глас” да се клизиште покренуло неколико мјесеци послије завршетка радова.

- Саобраћајницу од 250 метара завршили су у августу прошле године, а само мјесец и по након тога се појавило клизиште - рекао је Понорац.

Према његовим ријечима, клизиште се појављује већ четврти пут, али први пут од реконструкције.

- Проблем рјешавају преасфалтирањем и никако другачије - навео је Понорац.

Додао је да се појавило још једно клизиште, ниже овог на путу, из правца града према Пријечанима.

- Имамо клизиште са лијеве стране код аутобуске станице због чега се урушила и платформа станице - истакао је Понорац.

Ово нису једини проблеми Пријечана, осим клизишта која су се појавила брзо послије реконструкције и свечаног отварања, мјештани, а нарочито дјеца, не могу безбједно да се крећу тротоаром због изваљених ограда.

Понорац истиче да је један дио ограде оштећен улегнућем од клизишта, а други због честих саобраћајних несрећа.

- Имамо проблем са водама које се накупљају на саобраћајници и онда приликом ниских температура тај дио пута се заледи па возачи ударе возилом - казао је Понорац.

Како је рекао, проблеме су одмах пријавили Градској управи, писменим, али и путем телефона.

- Замолили смо их да хитно изађу на терен. Десетину пута смо пријављивали телефонски, а званично два пута - наводи Понорац и појашњава да су службе изашле на терен само да увиде ситуацију, али да још нико није почео да ради на санацији проблема.

Санација

Санација клизишта у оквиру Хиландарске улице (пут за Пријечане) почела је крајем прошле године. Како су тада навели из Одјељења за саобраћај и путеве, на овој локацији појавило се клизиште, које је оштетило ограду са парапетним зидом и дио пјешачке стазе.

- Стручна екипа Градске управе, заједно са извођачем и надзором, сагледала је стање, утврдила динамику и кораке за санацију - навели су из Одјељења истичући да је циљ санације превенција даљих оштећења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана