Мјештани Обилићева и Пријечана још не могу прићи кућама

Милош Васиљевић
Foto: В. Трипић

Мокра приземља и помоћни објекти, уништене баште и путеви и страх од несанираних клизишта надомак кућа проблеми су који муче мјештане Обилићева, Старчевице и Пријечана док сабирају штету проузроковану обилним падавинама какве и они најстарији не памте у овом периоду године.

Невријеме је највише невоље донијело мјештанима насеља Поток, које припада МЗ Обилићево два, гдје су и даље активна клизишта, а неки још не могу до својих домова.

Предсједник Савјета ове МЗ Младен Кајкут рекао је за "Глас Српске" да је мјештанима неопходна помоћ градских, али и виших нивоа власти да би ријешили проблем, али уједно и санкционисали немар.

- Око 40 кућа је угрожено. Најтеже је у улицама Орловачки пут, Устанички пут, Старчевића у Косте Војиновића, гдје је асфалт комплетно уништен, тако да људи не могу прићи кућама, немају гдје ни да се паркирају. Буквално куће им висе на одронима и клизиштима, а штета је велика - казао је Кајкут.

Ни други дио овог бањалучког насеља нису заобишле невоље, јер су падавине направиле проблеме и у Обилићеву један.

Предсједник Савјета те мјесне заједнице Оливер Гачић казао је за "Глас" да је МЗ преко донатора и људи добре воље притекла у помоћ комшијама и успјели су да обезбиједе усисиваче за воду.

- Поплављени су били сутеренски станови, подруми кућа, гараже и приземља. Шест станова у сутерену је било у потпуности поплављено, вода је била око пола метра. Наше комшије су испразниле станове и избациле намјештај - рекао је Гачић.

Свака већа киша донесе невоље и мјештанима Пријечана, који ових дана страхују јер се до краја седмице и даље очекују падавине.

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Давид Понорац казао је да су поплаве угрозиле велики дио насеља. Истиче да је неопходно да се уједине и мјештани и надлежни те да Скупштина града у буџету нађе средства да буду промијењени сви сливни и фекални канали и стављене веће цијеви да би спријечили плављење кућа, дворишта и пута.

 - Највише штете је на макадамским путевима, који су уништени још прије десетак дана. Пут је привремено насут тампонском подлогом и сада је то поново уништено. Надлежни су почели да прокопавају сливне и централне канале с циљем да их продубе, али нису све завршили - рекао је Понорац.

Са друге стране у градској управи кажу да чине све што могу да би спријечили плављења наредних дана. Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је да су, с обзиром на количину кише која је пала на подручју највећег града Српске, посљедице минималне.

- Тамо гдје је штета причињена морамо учинити све да је санирамо. Екипе Цивилне заштите су стално на терену и превентивно дјелују да смање евентуалне штетне посљедице у вези са падавинама - рекао је Кресојевић и додао да за сада нема основа за увођење ванредне ситуације.

Цивилна заштита

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Драган Бабић истакао је да је овај одсјек обавијестио грађане о најављеним падавинама те апеловао на предузимање свих неопходних мјера за заштиту личне имовине.

- Све наше службе и механизација су на располагању грађанима који су претрпјели штету усљед обилних падавина. На дијеловима гдје наша механизација није могла прићи радила су предузећа која имају уговор са градом - истакао је Бабић нагласивши да су градске инспекције одмах обишле терен и евидентирале штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана